Den salige Panacea de'Muzzi av Quarona (1368-1383)

Minnedag: 1. mai

Den salige Panacea de'Muzzi av Quarona (1368-1383)

Den salige Panacea de'Muzzi (Panexia, Panassia) ble i følge Helligkåringskongregasjonens Index ac status causarum født i 1368 i Quarona i bispedømmet Novara og provinsen Vicenza i regionen Piemonte i Nord-Italia. Hun var datter av Lorenzo Muzio, opprinnelig fra Cadarafagno, og hans hustru Maria Gambino fra Ghemme.

Hennes mor døde tidlig, og faren giftet seg på nytt med en Margherita fra Locarno Sesia. Men familien ble ikke lykkelig, og forholdet mellom Panacea og hennes stemor og halvsøster utviklet seg til fiendskap. Det hele toppet seg en kveld rundt 27. mars 1383 da stemoren ikke fant Panacea og gikk ut for å se etter henne. Bak den gamle kirken San Giovanni fant hun stedatteren hensunket i bønn.

Den rasende Margherita irettesatte henne, og i et raserianfall slo hun stedatteren, trolig utilsiktet, og slaget var så kraftig at det drepte henne. Panaceas lik ble brakt til Ghemme og gravlagt fredag den 1. mai ved siden av moren på kirkegården ved sognekirken Santa Maria. [Kilden Benedictines skriver at hun ble født i 1378 og bare var fem år gammel da hennes stemor drepte henne med en spinne mens hun ba.]

Det utviklet seg snart en kult for Panacea, og allerede på begynnelsen av 1400-tallet var det bygd to kapeller til hennes ære, et på stedet for martyriet og et på stedet som hadde mottatt relikviene. Senteret for kulten har alltid vært kirken i Ghemme. I 1690 ble hennes relikvier flyttet inn i den nye sognekirken, hvor det to århundrer senere ble bygd et praktfullt gravmæle for henne.

Panacea ble saligkåret den 5. september 1867 ved at hennes kult som martyr ble stadfestet av den salige pave Pius IX (1846-78). Hennes minnedag er 1. mai, mens hun lokalt feires 5. mai. I Ghemme feires hun første fredag i mai.

av Webmaster publisert 02.07.2006, sist endret 28.11.2015 - 02:51