Den hellige Thomas Son Ja-seon (1836-1866)

Minnedag: 20. september

En av de 103 Korea-martyrene.

95. Den hellige Thomas Son Ja-seon [Cha-sŏn] ble født i 1836 i Deoksan i fylket Hongseong i provinsen Chungcheong i Sør-Korea. Han kom fra en svært hengiven katolsk familie av martyrer. Thomas var svært flittig og hengiven og var kjent som en mann av sterk tro. Han og hans hustru unnlot aldri å be morgenbønn og kveldsbønn. Hans familieliv reflekterte tradisjonen av hans families dype tro og var i seg selv en trosbekjennelse.

Tidlig i 1866 brøt kristenforfølgelsene ut igjen i Korea, mer grusomme enn noen gang. Den 11. mars 1866, noen få dager etter at den hellige biskop Antonius Daveluy MEP (1818-66) ble arrestert, stormet noen politimenn inn i landsbyen hvor Thomas bodde. De plyndret jusene til katolske familier, og på grunn av katolikkenes sterke protester, lovte guvernøren i distriktet å betale erstatning for plyndringen.

Thomas gikk til distriktskontoret i Touksan for å presentere et krav for sine plyndrete eiendeler. Guvernøren krevde at han avsverget Gud. Thomas nektet og sa: «Jeg er redd for å dø, men jeg er reddere for å fornekte Gud». Thomas ble arrestert på stedet og ble hardt torturert. Han ble hengt opp ned og kraftig slått. En mengde søppel ble puttet i munnen hans. Men ikke engang denne torturen kunne tvinge ham til å fornekte Gud. Hans sår var så alvorlige at han nesten døde. Folket i fengselet prøvde å hjelpe ham, men forgjeves. Thomas sa: «Jesus og Maria vil komme og lege mine sår». Et par dager senere var hans sår leget på mirakuløst vis.

Guvernøren av Touksan sendte Thomas til fengselet i Haemi. Der ble han torturert igjen. Hans ben ble vridd og brukket. Guvernøren av Haemi tvang ham til å bite kjøtt fra sine egne hender, men Thomas ville ikke fornekte sin tro. Guvernøren sendte ham til slutt til guvernøren av Gongju i Chungcheong for å dømmes til døden.

I mellomtiden forsøkte Thomas’ onkel, som hadde fornektet sin tro, å overtale Thomas til å avsverge sin tro, men Thomas sto fast. Han utelot aldri sine bønner og fastet og praktiserte abstinens selv i fengselet. Guvernøren av Gongju slo ham til han mistet bevisstheten, men Thomas ville ikke fornekte Gud. Til slutt kvalte guvernøren ham til døde den 18. mai 1866. Thomas var tretti år gammel. Hans legeme ble gravlagt ti dager etter hans død, men det ble sagt at hans legeme ikke viste tegn til forråtnelse.

Thomas Son var blant de 24 som døde i forfølgelsene mellom 1861 og 1867 som ble saligkåret den 6. oktober 1968 av den ærverdige pave Paul VI (1963-78). 79 martyrer som døde mellom 1839 og 1846 var blitt saligkåret i 1925 av pave Pius XI (1922-39). Hele gruppen ble helligkåret den 6. mai 1984 på Yeouido Plaza (fra 1999 Yeouido Park) i Seoul av den hellige pave Johannes Paul II (1978-2005). Deres minnedag i den romerske generalkalenderen er 20. september.

Kilder: Attwater (dk), Attwater/Johannes, Attwater/Cumming, Farmer, Lodi, Butler, Benedictines, Chenu, Kværne/Vogt, CSO, santiebeati.it, cbck.or.kr, newsaints.faithweb.com - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 6. april 1999

av Webmaster publisert 06.04.1999, sist endret 28.11.2015 - 02:54