Den hellige Urielle av Bretagne (600-t)

Minnedag: 1. oktober

Den hellige Urielle (Arielle, Eurielle, Curielle ; bret: Uriel, Ariel) levde en gang på 600-tallet i Bretagne i det nordlige Frankrike. Ifølge overleveringen var hun datter av kong Hoel III (Judaël, Judual, Juzel, Luthael, Iudhael ap Iudwal) av Bretagne (d. 612), som rundt 590 giftet seg med dronning Pritella (Pritelle, Prizel; lat. Prithella). De skal ha fått hele seksten sønner (minst fire av dem helgener) og seks døtre, to av dem helgener.

Den eldste sønnen var den hellige kong Judicaël av Bretagne (d. 658), som folkelig kalles Gicquel, grunnlegger av klosteret Paimpont. Den andre var den hellige Judoc (Jodok, Judok, Jodocus, Josse), den berømte pilegrimsskytshelgenen. Den tredje var den hellige Winoc (Winok) (d. ca 717), en høyt æret eneboer i det sørvestre Flandern. Den fjerde var Eoc, den femte Eumaël og den sjette Doetval. Den syvende var Gozel (Gladran), som også kalles Salomon, som fjernet Judicaël fra tronen og ble kong Salomon II av Bretagne (d. ca 632). Den åttende var Largel, den niende Ruivas, den tiende Riguald, den ellevte Judgoseth, den tolvte Halon, den trettende Ludon, den fjortende Guinmaël (som skal ha vært spedalsk), den femtende Guenae og den sekstende Juthaël, som ble født etter farens død. Døtrene var de hellige Urielle (Eurielle, Curielle) og Onnen (Onenne; bret: Onenn) av Tréhorenteuc, som æres i det lille sognet Tréhorenteuc i La forêt de Paimpont. Urielle og Onnen var begge løsrevet fra alt som appellerer til vulgære sjeler, og de arbeidet hele tiden for å gjøre seg fortjent til himmelen. De fire andre døtrene var Bredai, Guen, Cléor og Prust.

Urielle kalles «av Trédias» (bret: Trediarn) eller «av Trémeur». Begge stedene ligger i departementet Côtes-d’Armor i Bretagne. Hennes legende har nok en kjerne av sannhet, for hennes kult startet svært tidlig og en kirke er satt under hennes beskyttelse nær Dinan i departementet Côtes d’Armor. Hennes minnedag er 1. oktober.

Kilder: Infocatho, fr.wikipedia.org, heiligen-3s.nl - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 9. november 2006

av Webmaster publisert 09.11.2006, sist endret 28.11.2015 - 02:54