Den hellige Venerius av Tino (~560-630)

Minnedag: 13. september

Den hellige Venerius av Tino (~560-630)
Skytshelgen for fyrvoktere i Italia (1961); andre skytshelgen for Reggio Emilia

Den hellige Venerius (it: Venerio) ble født rundt 560 i Nord-Italia. Han var eremitt på øya Tino i Det liguriske hav (it: Mare Ligure), den delen av Middelhavet som ligger mellom Korsika og kysten av Liguria med Genova. Den nordligste, kystnære delen av Det liguriske hav kalles Genova-bukten. Tino ligger ved vestenden av La Spezia-bukten (it: Golfo della Spezia eller Golfo dei Poeti). Tino er den mellomste av tre øyer sør for fastlandet ved Portovenere. Den største i øygruppen er Palmaria i nord, mens den minste, Tinetto, ligger i sør. I 1997 ble øygruppen sammen med Portovenere og Cinque Terre en del av UNESCOs Verdensarvliste.

Venerius skal ha bodd på øya som eremitt og deretter abbed frem til sin død i 630. Hans «biografi» er svært lite troverdig, og noen kilder hevder at han levde på 800-tallet. Han skal ha tent et bål på øya og holdt det brennende hele livet, mens han ba og beskyttet de sjøfarende. Mange ble reddet av hans mirakler, og i byen Lerici i provinsen La Spezia kan man se alle takknemlige votivgaver som bevis på dette.

Venerius står på en liste over helgener1 som har det til felles at det ble sagt at det fra deres graver eller relikvier strømmet ut olje til visse tider.2 Disse helgenene ble gjerne kalt på gresk Myroblýtes («myrrautgytere»).

Man mener at det på stedet hvor Venerius døde ble bygd en helligdom med hans levninger, og den ble bygd ut til et benediktinerkloster på 1000-tallet. Ruinene av klosteret kan fortsatt ses på nordkysten av øya. I dag er øya en del av et militært område. Det står et fyr på øya. Venerius er skytshelgen for La Spezia-bukten og siden 1961 for fyrvoktere i Italia. Hans minnedag er 13. september. På denne dagen bæres en statue av Venerius ut fra La Spezia til øya Tino, fulgt av en velsignelse av fiskerbåtene. I anledning skytshelgenens fest er øye åpen for allmennheten i tre dager.

Den helliges relikvier ser ut til å ha hvilt i Luni, men på grunn av angrep fra vikinger og maurere flyttet bispedømmet sitt sete til Sarzana. Venerius' relikvier ble imidlertid sendt til Reggio Emilia, hvor de ble plassert ved siden av relikviene av byens skytshelgener, den hellige Prosper av Reggio (San Prospero) (d. 466) og de hellige Chrysanthus og Daria. Resultatet er at Venerius er andre skytshelgen for Reggio Emilia, etter Prosper, men før Chrysanthus og Daria. Hans relikvier ble senere overført til Tino, nå i bispedømmet La Spezia, i en høytidelig seremoni.


1
Catholic Encyclopedia: Oil of Saints
2
Acta Sanctorum, september, IV, s 118
av Webmaster publisert 08.04.2008, sist endret 28.11.2015 - 02:54