Den nyutnevnte polske kardinalen: Å lytte til Den hellige ånd og lese tidens tegn
Kardinal Grzegorz Ryś (født 1964) regnes som en av de viktigste og mest fremtredende personer i den polske kirken. Foto: REUTERS/Remo Casilli
Lørdag ble det avholdt konsistoriet for opprettelsen av 21 nye kardinaler. Én av dem var den polske erkebiskopen av Łódź bispedømme, Grzegorz Ryś. I et intervju han ga til polske katolske medier, sa han hva denne nominasjonen betyr for ham personlig.
– Nominasjonene kommer fra hele verden, fra alle mulige kulturer. I juli, etter at nominasjonene ble offentliggjort, skrev paven et brev til oss der han understreket denne multikulturaliteten, multinasjonaliteten og kirkens universalitet. Han skrev om hvordan kirken trenger evangelisering av kulturer, men også inkulturasjon i alle mulige kulturer i verden. Det er dette vi trenger, i stedet for å tenke på om vi er opphøyde. Vi bør fokusere på hva vi kan lære av andre kirker, inkludert de som er i minoritet, eller de som nå vokser mye, som de asiatiske eller afrikanske kirkene. Tidligere kom representanter for disse kirkene til Polen for å lære hvordan man kan gjøre kirken så tallrik, så rik på kall. I dag trenger vi lærdommen fra disse voksende kirkene. Det er dette synoden vil bidra til. Jeg gleder meg veldig til å høre fra andre hvordan de lever det samme evangeliet, hvordan det bærer frukt.
Med henvisning til pavens preken under lørdagens konsistorium, sa kardinal Grzegorz Ryś:
– Det var ikke uten grunn at paven i dag snakket om den pågående pinsen og den hellige ånd. Det er lett å snakke om den, men det er vanskeligere å adlyde den, særlig når vi ikke vet i hvilken retning den leder oss. Det finnes ting i Kirken som er uforanderlige og som ingenting kan rokke ved, mens vi lever i en tid preget av forandring, og den hellige ånd er klar til å lede oss gjennom denne forandringens tid, hvis vi lar Ham lede oss.
På spørsmål om krisen i dagens kirke, svarte den nyutnevnte kardinalen følgende:
– Ja, men det finnes også begrepet "vekstkrise". Enten kommer man styrket eller svekket ut av krisen. Hvorfor skulle vi komme ut svekket og ikke sterkere? Det er nødvendig å lytte til Den hellige ånd og lese tidens tegn. Professor Halik ledet en retreat i Łódź der han viste at vi kan bli en minoritetskirke, at det er en sekularisert virkelighet rundt oss, at det er stadig flere som definerer seg som irreligiøse - alt dette kan være tegn fra Gud. Enten ser vi dem bare som klager over at ting bare kan bli verre, eller så leser vi dem som tegn i tiden.
REUTERS/Remo Casilli