Biskop myrdet

Den 1. august ble den katolske biskop av Oran i Algerie, msgr. Pierre Claviere O.P., drept av en bilbombe. Bomben eksploderte mens han stod under militær sikkerhetseskorte. Hans drap føyer seg inn i en lang rekke av angrep på katolske geistlige i landet. Noen uker senere kunngjorde de algirske myndigheter at man hadde funnet de ansvarlige, og at de var blitt drept da man forsøkte å arrestere dem.

Biskop Claviere visste godt hvor utsatt han var. Den italienske avisen Corriere della Sera har gjengitt noen utdrag av noe av det siste han skrev:

"Døden kan ramme meg overalt, og av hvem som helst. Mitt liv er viktig -selvfølgelig. Jeg søker ikke martyriet. Men hvilken verdi vil det ha dersom det oppbevares som i en fryseboks? Dets verdi ligger i min mulighet til å gi det til andre."

"Ingen her (i Algerie) har noen klar identitet: Militæret opptrer i sivile klær, de væpnede grupper har militære uniformer og setter opp 'falske' veisperringer. -- Alle metoder benyttes, og de verste metodene er de mest effektive. Mange gir seg over til pessimisme eller optimisme, og for noen er det som om vi er på terskelen til apokalypsen. Politiske forhandlinger er eneste utvei. Men med hvem? Med de væpnede grupper som allerede har dødsdømt enhver som går i dialog med regjeringen? Med de partier som støtter de væpnede grupper? Med de demokratene som nekter å inngå kompromisser med integristene? Med dem som ønsker å bevare sine privilegier ved å alliere seg med hvem det måtte være?"

I løpet av de siste 20 år er flere katolske biskoper blitt myrdet i Afrika:

1977
Kardinal Emile Biayenda, erkebiskop av Brazzaville i Kongo.
1989
Biskop Salvatore Colombo av Mogadishu i Somalia.
1994
Erkebiskop Vincent Nsengiumva og biskopene Joseph Ruzindana og Thaddee Nsengiumva i Rwanda.
av Webmaster publisert 31.03.2006, sist endret 31.03.2006 - 18:18