Skandalen rundt biskop Roderick Wrights avgang

Del 2 av 3


Den 19. september ble det kjent at biskop Roderick Wright hadde en 15 år gammel sønn, et resultat av et forhold han hadde den gang han var prest i Fort William. Mor og barn bor nå i Sør-England. Moren, Mrs. Joanna Whibley, fortalte BBC at biskopen hadde holdt kontakt pr. brev, men i praksis hadde vært fraværende i sønnens, Kevins, liv.

Søndag 22. september tilkom et nytt aspekt ved skandalen. Et langt intervju med biskopen kom i tabloidavisen "News of the World". Der sa biskop Wright at hans følelser for Mrs. MacPhee hadde utviklet seg mens hun led mer og mer under kreft. Han sa at han og Mrs. MacPhee aldri hadde hatt seksuell intimitet, men at de håpet en dag å kunne gifte seg. Han sa til avisen:"Det har ikke vært noen affærer med noen andre kvinner. Bare med de to".

Han forsvarte Joanne Whibleys rett til å gå til mediene med historien om deres forhold og deres barn. Til avisens spørsmål om hvorfor han tok imot bispeutnevnelsen i 1990, svarte han at han tre ganger hadde løftet telefonen for å fortelle det til den pavelige nuntius, men at tre ganger hadde motet sviktet ham.

Han ble ifølge avisen betalt et "beskjedent" femsifret beløp for intervjuet. Pengene skulle utbetales til den fraskilte Mrs. MacPhees barn, ikke til hans egen sønn.

Søndag 22. september ga også erkebiskop O'Brien et intervju der han fortalte at han og kardinal Winning for tre år siden hadde konfrontert biskop Wright med ryktene om at hans brudd på sølibatsløftet. "Han benektet kategorisk alle anklagene". Erkebiskopen hadde først fått vite om biskopens sønn søndagen før. Men han hadde ikke gått ut med det på den pressekonferanse som ble avholdt etter det møtet. Han begrunnet det med at han ikke ville bryte inn i Mrs. Whibleys privatliv, og at de hadde skaffet seg hennes navn og adresse og hadde foresatt seg å ta kontakt med henne for å finne ut hvilken hjelp kirken kunne gi henne og hennes sønn.

Erkebiskopen gikk videre og sa at dersom en geistlig brøt sine løfter på en slik måte, måtte de for det første ta skritt for å sørge for at mor og barn fikk den nødvendige assistanse, og for det andre slutte i prestetjenesten og søke et arbeid utenfor kirken.

(forts.)

av Webmaster publisert 31.03.2006, sist endret 31.03.2006 - 18:18