Vatikanet representert ved fredsprisutdelingen

Pressemelding fra Informasjonstjenesten i den Katolske Kirke i Norge

Vatikanet representert ved fredsprisutdelingen

Det er nå klart at Vatikanet vil være representert ved fredsprisutdelingen, nærmere bestemt med presidenten for "Det pavelige råd for rettferdighet og fred" (Justitia et Pax), Kardinal Roger Etchegaray.

Kardinal Etchegaray (74) er fransk basker, og har vært president for rådet i 12 år. Rådets arbeidsområde dekker alt som har med internasjonal politikk å gjøre, og kardinal Etchegaray er en av Vatikanets fremste sendemenn til konfliktområder. Tidligere har han for eksempel vært i Rwanda og i Burundi. I februar i år var han på Øst-Timor for å besiktige forholdene og ha samtaler med biskop Belo.

Situasjonen på Øst-Timor har kommet mer og mer i fokus for Vatikanets oppmerksomhet. Blant annet tok paven temaet opp i sin nyttårtale til det diplomatiske korps. Etchegarays besøk var en veldig oppmuntring for den lokale kirke og Øst-Timors befolkning, og bidro ytterligere til å styrke Den katolske kirkes engasjement for en løsning av problemene.

Kardinal Etchegaray er også med i den inter-religiøse dialog. Han har ledet de såkalte Assissi-møtene, og ledet også det inter-religiøse bønnemøtet i forbindelse med FAOs matvarekonferanse i Roma sist måned. Siden 1994 har han ledet for-beredelsesarbeidet for markeringen av år 2000 etter Kristi fødsel.

"Det pavelige råd for rettferdighet og fred" består av spesialister på ulike fagområder som bistår som rådgivere i internasjonale spørsmål. Den norske statsviteren Janne Haaland Matlary ble i mars i år utnevnt for en fem-årsperiode. Saker som står på rådets dagsorden er for eksempel befolkningsspørsmål, bosetting, gjeldssanering, jordreform, rasisme, landminer og internasjonal våpenhandel, demokrati og verdier. Denne uken har rådet hatt besøk av fagforeningsledere.

Rådet for rettferdighet og fred har lokale avleggere i bispedømmer verden over, så også i Norge; Oslo katolske bispedømmes "Kommisjon for rettferdighet og fred".


av Webmaster publisert 03.12.2007, sist endret 03.12.2007 - 10:56