Pavestolen støtter humanitær stridsmakt i Kosovo

Vatikanet har i forbindelse med den tilspissede situasjon i Kosovo krevet en «avvæpning av aggressoren». Samtidig er kirken bekymret over at en mulig våpeninnsats og anser en «internasjonal humanitær stridsmakt» for en bedre egnet løsning. Det sa Pavestolens «utenriksminister» erkebiskop Jean-Louis Tauran torsdag til Radiovaticana. En internasjonal humanitær stridsmakt kan forhindre at grusomheter og menneskerettighetskrenkelser gjentar seg.

Vatikandiplomaten minnet på at Paven under sitt besøk til Kroatia nylig oppfordret til en «direkte dialog mellom partene». Samtidig har Pavestolen i årevis advart det verdenssamfunnet mot passivitet. Ved siden av å oppfordre til gjensidig respekt, tilgivelse og forsoning, må man være beredt til å hjelpe de mennesker som er ofre eller holder som gisler for voldsovergrep, understreket erkebiskopen.

Vatikanet er bekymret overfor muligheten for en våpeninnsats, og viste til Pave Johannes Paul IIs advarsler forut for Gulf-krigen. Men man må samtidig holde fast på prinsippet om at man må avvæpne en angriper.

(Kathpress 9.10.1998)

av Webmaster publisert 10.10.1998, sist endret 10.10.1998 - 17:12