Malteserordenen får fort

Valletta (CWN) - Den suverene militære Hospitalsordenen av St. Johannes av Jerusalem, av Rhodos og av Malta (Malteserordenen) feiret sitt 900-årsjubileum på lørdag ved å få i gave et fort hvor ordenen en gang i tiden slo tilbake den ottomanske hærens angrep på Europa.

Den maltesiske regjeringen kunngjorde fredag at den ville gi tilbake til Malteserne et lite fort i Vallettas havn, hvor Stormester Jean de La Vallette slo tilbake en tyrkiske beleiring i 1565. Forbindelsene mellom den lille øystaten og ordenen går flere århundrer tilbake, da ordenen overtok øya som de hadde fått av Den hellige romerske keiser Karl V. Der bygde de store festningsverk og palasser, og voktet innseilingen til Middelhavet.

Ordenen ble grunnlagt på slutten av 1000-tallet av Europas ledende familier for å beskytte pilegrimer som reiste til Det hellige Land. Etter at muslimene kastet ut korsfarerne, flyttet ordenen først til Kypros, deretter til Rhodos før de kom til Malta. I dag har ordenen hovedkvarter i Roma og har 11.500 medlemmer og 80.000 permanente frivillige fra hele verden. Ordenen har diplomatiske forbindelser med 81 land og driver humanitært arbeid på alle kontinenter, for eksempel driver de sykehus i Midtøsten.

Avtalen om overleveringen av Fort Angelo, som ble kunngjort av statsminister Eddie Fenech Adami på fredag, vil tillate ordenen å bruke bygningen til "internasjonale humanitære og kulturelle aktiviteter". Fortet har ikke vært i bruk siden det ble overgitt til Malta av britiske myndigheter i 1979, etter å ha tjent som britisk marinebase i to hundre år.

Catholic World News 7. desember 1998; o: pe

av Webmaster publisert 10.12.1998, sist endret 10.12.1998 - 11:10