Omstridt Picpus-biskop annonserer sin avgang

Dublin - KI (KAP/CWN) - Biskop Brendan Comiskey ss.cc. (66) av Ferns i Irland har erklært at han vil gå av på grunn av tilfeller av seksuelt misbruk av barn i hans bispedømme. Han ble født den 13. august 1935, ble hjelpebiskop i Dublin den 3. desember 1979 og biskop av Ferns den 4. april 1984. Han er medlem av Picpuskongregasjonen, som flere prester i Norge samt biskopene Gerhard Schwenzer og Georg Müller også tilhører.

Biskop Comiskey er blitt anklaget for ikke å ha reagert tilstrekkelig på disse ugjerningene. Han sa i en erklæring mandag at han innser at «enheten og helbredelsen» i bispedømmet ikke lenger kan gjenopprettes av ham, så han har bedt paven om å bli løst fra forpliktelsene som biskop av Ferns. Senere denne uken reiser han til Roma for personlig å overlevere sin avskjedssøknad til paven.

Mediene hadde for kort tid siden gjenopptatt saken med presten Sean Fortune, som etter tilfeller av seksuelt misbruk ble stilt for retten i 1995 og i 1999 begikk selvmord. Anklagen lød på 66 tilfeller av seksuelt misbruk av barn. Etter de første beskyldningene i 1994 trakk biskop Comiskey p. Fortune til regnskap gjentatte ganger og tidvis fjernet han ham også fra embetet. Han sendte ham også til psykologisk behandling, men etterpå ga han ham igjen en stilling hvor han hadde kontakt med ungdom.

Biskopen understreket i sin erklæring at han hadde gjort «sitt beste». Men i tilfellet med p. Fortune viste det seg til slutt at dette ikke var nok. For det ba han oppriktig om unnskyldning, fremfor alt til ofrene.

Den irske bispekonferansen beklager omstendighetene rundt biskopens avgang. Det er en personlig avgjørelse som er tatt i sammenheng med de dype menneskelige lidelsene hos ofrene og ham selv, heter det i en erklæring fra formannen for den irske bispekonferansen og irsk primas, erkebiskop Sean Brady av Armagh, og nestformannen, kardinal Desmond Connell, erkebiskop av Dublin. Misbruksskandalen har rystet tilliten til Den katolske kirke samt «menneskenes tro og prestenes moral».

Biskop Comiskey ble fokus for klager over de katolske biskopenes behandling av misbrukssaker på midten av 1990-tallet. På samme tid skapte han kontroverser ved å engasjere seg i offentlig uenighet med Irlands ledende prelat, kardinal Cahal Daly, i spørsmålet om sølibat for prester. Striden om biskop Comiskey nådde et høydepunkt da han forsvant fra sitt bispedømme sent i 1995. Han vendte tilbake etter et fravær på flere måneder og forklarte at han hadde vært i USA for å få behandling for sitt alkoholproblem.

Kathpress 2. april og Catholic World News 1. april 2002 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
2. april 2002

av Webmaster publisert 03.04.2002, sist endret 03.04.2002 - 21:51