Kamp om ny kirkelig helligdag

Roma - KI (KAP) - Italias politikere er på jakt etter en ny helligdag, men de kan ikke bli enige om hvilken. Den italienske avisen Corriere della Sera skriver at det i flere måneder har ligget fire lovforslag i det italienske senatet om å gjøre 4. oktober, festdagen for den hellige Frans av Assisi, til statlig helligdag. De som har fremmet de ulike lovforslagene, kommer alle fra valgkretser rundt Assisi, og dekker det politiske spekteret fra grønne til kristeligdemokrater. De begrunner sine forslag med at Frans ikke bare er skytshelgen for Italia, men også en symbolfigur for dialog mellom kulturene.

Men innføringen av den nye helligdagen for San Francesco gjøres vanskeligere av et alternativ lovforslag fra medlemmer av det regjerende «Forza Italia». De foreslår nemlig i stedet at 19. mars, festdagen for den hellige Josef, blir erklært som ny nasjonal helligdag. Som begrunnelse heter det at festdagen for San Giuseppe har dype røtter i den italienske folkekulturen. Dessuten er Josef det eneste medlem av Den hellige Familie som hittil ikke har fått noen nasjonal helligdag. Lovforslaget blir støttet av 60 senatorer fra alle politiske leirer.

Uavhengig av hvem av de to helgenene som går av med seieren, ville innføringen av en ny helligdag være noe helt nytt. Antallet statlig anerkjente kirkelige helligdager ble drastisk redusert i Italia på 1980-tallet.

Kathpress 31. juli 2002 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
26. juli 2002

av Webmaster publisert 01.08.2002, sist endret 01.08.2002 - 16:58