Ny katedral vigslet i Los Angeles

Los Angeles - KI (KAP) - I Los Angeles i California ble den nye katedralen «Our Lady of the Angels» vigslet den 2. september. Flere dusin mennesker protesterte under messen mot Kirkens behandling av misbruksskandalen i landet. Kritisert ble også de høye kostnadene til den nye katedralen - demonstrantene hevdet at pengene heller skulle vært brukt til bekjempelse av fattigdommen. Katedralen har kostet rundt 1,5 milliarder kroner. Den gamle katedralen St. Bibiana ble stengt etter at den ble skadet av et jordskjelv i 1994.

Til vigslingen var det kommet mange biskoper og flere hundre prester i den kalifornske metropolen. Dessuten var det invitert rundt 70 representanter for andre religioner. Kardinal Roger Mahony forkynte at katedralen skal bli et interreligiøst sentrum, og at den også i hverdagen må bli et møtepunkt for medlemmer av alle religioner. Den spanske mesterarkitekten José Rafael Moneo har tegnet den postmodernistiske katedralen, som kunstnere har utstyrt med symboler fra forskjellige religioner. Det «interreligiøse»innslaget er omstridt i California.

Til anlegget hører bispedømmets kontorer, et moderne konferansesenter, et underjordisk garasjeanlegg for 600 biler, en suvenirbutikk, en offentlig kafé og en stor katedralplass. Opprinnelig var byggekostnadene beregnet til 350 millioner kroner. De ansvarlige håper at nybygget vil trekke flere turister enn St. Patrick's Cathedral i New York, som hvert år har seks millioner besøkende. Anlegget kalles på folkemunne «Taj Mahony», en henvisning til Taj Mahal og kardinal Mahony, som nok indikerer en smule stormannsgalskap.

De kommersielle sidene ved den nye katedralen er blitt sterkt kritisert. I krypten kan privatpersoner bli gravlagt til en pris av 22 millioner kroner, noe som er noe helt nytt. I suvenirbutikken selges Cardonnay-vinen «Vår Frue av Englene» til rundt 185 kroner, og de høye prisene i garasjeanlegget kritiseres også.

En kirkelig talsmann forsvarer tiltakene, som han kaller en form for «kreativ fundraising» slik at katedralmenigheten ikke skal belastes de enorme kostnadene til bygging og drift. Han understreker at det også finnes gravsteder til bare 370.000 kroner. Det pekes også på at katedraler alltid har vært steder hvor det ble drevet handel, «sin epokes kjøpesentre».

Kathpress 5. september 2002 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
5. september 2002

av Webmaster publisert 24.09.2002, sist endret 24.09.2002 - 15:20