Kardinal Gantin tror ikke på afrikansk pave

Vatikanet - KI (Zenit) - Etter at dekanus for kardinalkollegiet, kardinal Bernardin Gantin, fylte 80 år i mai, vender han nå tilbake til sitt hjemland Benin. I et intervju med tidsskriftet «30 Giorni» i den anledning uttaler han seg om spekulasjonene om en mulig fremtidig afrikansk pave og sier at «det er åpenbart at enhver afrikansk pretensjon ville være nonsens».

Han sier også at regelen som sier at kardinaler mister sin stemmerett i et konklave når de fyller 80 år, er en «klok beslutning, og i en viss grad en velsignelse». Om kritikken som av og til rettes mot den romerske kurien, sier han at den «ofte er urettferdig, fremsatt av noen som ikke kjenner arbeidet, hengivenheten og ydmykheten til dem som arbeider for romerske organisasjoner». Kardinal Gantin er tidligere prefekt for Bispekongregasjonen.

Dekanus i kardinalkollegiet presiderer i kollegiet, men har ingen myndighet over de andre kardinalene. Han regnes som «den fremste blant likemenn». Den nye dekanus skal velges av de kardinalene som har rang av kardinalbiskop.

Zenit 12. november 2002 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
12. november 2002

av Webmaster publisert 18.11.2002, sist endret 18.11.2002 - 19:39