«Kirken arbeider for full enhet med lutheranerne»

Vatikanet - KI (Zenit/KAP/VIS) - Lørdag den 16. november mottok pave Johannes Paul II en delegasjon fra det lutherske bispedømmet Nidaros med biskop Finn Wagle i spissen i audiens. Dette var første gang en luthersk biskop av Nidaros ble mottatt i privataudiens hos paven.

Men noen i Vatikanet hadde åpenbart ikke gjort hjemmeleksen, for paven startet sin tale slik: «It gives me great pleasure to welcome to the Vatican this Delegation from the Lutheran Diocese of Nidaros, in Rome for the Feastday of Saint Olav, Patron of Norway.» Nyhetsbyrået Zenit refererer: «The delegation arrived on the feast of St. Olaf, patron of Norway, the martyred king who brought Christianity to Norway in 1015, only to be overthrown and killed in 1028 by a pagan rival.» Har Vatikanet flyttet Olsok, har de i alle fall glemt å varsle oss om det.

Under audiensen mintes paven sitt besøk i Norge og de andre skandinaviske landene i 1989, og spesielt den økumeniske gudstjenesten i Nidaros med daværende biskop Kristen Kyrre Bremer. Paven så på besøket i 1989 som et tegn på nye og dypere økumeniske forbindelser, noe som gjorde at den lutherske kirken i 1993 lot katolikkene feire 150-årsjubileet for gjenetableringen av Kirken i Nidarosdomen.

Paven erklærte også at Den katolske kirke fortsetter arbeidet for full enhet med den lutherske kirken, og han understreket at Felleserklæringen om rettferdiggjørelseslæren fra 1999 åpner veien for et mer omfattende felles vitnesbyrd, og at den bringer kirkene nærmere den fulle synlige enheten som er målet for deres dialog.

Zenit, Kathpress og Vatican Information Service 17. november 2002 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
17. november 2002

av Webmaster publisert 18.11.2002, sist endret 18.11.2002 - 19:43