Katolsk universitet planlagt i Florida

Washington DC/Miami - KI (KAP/Zenit) - Grunnleggeren av «Domino's Pizza», Thomas S. Monaghan, har stilt minst 220 millioner dollar (1,6 milliarder kroner) til disposisjon for å bygge et katolsk universitet på et 23.000 mål stort område nær Naples i Florida. Ved siden av «Ave Maria University», som blir det største og mest moderne i Sørstatene, skal det også bygges en «Ave Maria City» for rundt 5.000 studenter. Dette blir den første nye grunnleggelsen av et katolsk universitet i USA på 40 år.

Den republikanske guvernøren i Flordida, Jeb Bush (presidentens bror), og den katolske biskopen av Venice, John Joseph Nevins, hilser planene entusiastisk velkommen. Monaghan solgte sin pizza-kjede i 1998 for rundt 1 milliard dollar. Som president for Ave Maria-stiftelsen har han brukt rundt 80 millioner dollar (nesten 600 millioner kroner) på å starte et college i 1998 på et midlertidig lokalisering i Ypsilanti i Michigan og på å grunnlegge Ave Maria Law School i nærliggende Ann Arbor i 1999. Den nye skolen håper å motta studenter neste høst.

Monaghan går inn for en «ortodoks» katolsk utdannelse og avviser derfor å støtte bestående katolske institusjoner. Alle fakultetsmedlemmer på Ave Maria University som underviser i teologi, vil pålegges å få mandatum, i samsvar med pave Johannes Paul IIs konstitusjon Ex Corde Ecclesiae fra 1990 om katolske universiteter.

Tidligere har Monaghans rolle som militant abortmotstander ført til en nasjonal boikottaksjon av hans pizza-kjede fra kvinnesaksorganisasjoner i USA. Som overbevist katolikk har han også finansiert en stor del av den nye katedralen i Managua, hovedstaden i Nicaragua.

Zenit 21. november og Kathpress 24. november 2002 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
24. november 2002

av Webmaster publisert 25.11.2002, sist endret 25.11.2002 - 23:41