Kardinalens sekretær nedtoner tyske mediers meldinger om pavens helse

Vatikanet (KI/CNS) - Når kardinal Joseph Ratzinger oppfordret folk om å be for Paven, var det ikke fordi hans helsetilstand er alarmerende dårlig, men fordi Paven fortsatt sliter med sine helseproblemer. Det opplyser kardinalens personlige sekretær.

Sekretæren, monsignore Georg Ganzwein, nedtonet en melding i det tyske ukebladet "Bunte" som er gått verden rundt. "Bunte" siterte Ratzinger på at "Det går dårlig med Paven", og "vi bør alle be for Paven."

Kardinal Ratzinger har slett ikke gitt noe intervju til "Bunte", sa msgr., Ganzwein til Catholic News Servive den 30. september. Det som skjedde var at kardinalen den 22. september møtte representanter for to tyske ølbryggerier, og forklarte dem hvorfor de ikke kunne få noen privataudiens med Paven. En eller annen journalist i gruppen må ha snappet opp deler av Ratzingers ord til ølbryggerne. "Ratzinger sa, selvfølgelig, at alle må be for Paven, Paven har selv bedt om slik forbønn. Men dette er noe som kan sies til enhver tid", sa msgr. Ganzwein.

Om Pavens heletilstand hadde kardinal Ratzinger ikke gjort annet en "mer eller mindre uttrykt de enhver kunne se med egne øyne og høre med egne ører, nemlig at Paven ikke er frisk og har vanskelig for å tale," sa Ganzwein. "Men intet av dette ble sagt på en måte som var ment å uttrykke at det var noe alarmerende ved situasjonen. Å fremlegge dette som en nyhet, er en stor overdrivelse."

Paven måtte stå over sin siste onsdagsaudiens i september på grunn av mageproblemer, men talte til de fremmøtte over høyttaler. Han var tilbake til arbeidet neste dag, med et fullt avtaleprogram. Den 83 år gamle paven lider av en nevrologisk lidelse som antas å være Parkinsons sykdom, og har sett særlig svekket ut i de senere uker. Under sitt besøk i Slovakia i september var han ute av stand til å stå, gå eller fullføre sine taler og prekener selv. Men mot slutten av besøket så og hørtes han bedre ut.

KI / CNS 30. september 2003
1. oktober 2003

av Webmaster publisert 01.10.2003, sist endret 01.10.2003 - 20:52