Polsk pave i "pole position" for Nobels fredspris, tror italienske aviser

Roma (KI/KAP)- De italienske aviser synes å enes i spekulasjonen om at Pave Johannes Paul II er "kandidat nummer én" til Nobels fredspris i år. Grunnen ser avisene i at Paven har arbeidet for fred i hele sitt 25-årige virke. Han har tatt på seg "enorme anstrengelser" i sitt arbeid mot krig, siterte avisen "Corriere della Sera", som hadde kontaktet Vatikanets sendemann til Oslo, erkebiskop Piero Biggio. (Vatikanets ambassade ligger i Stockholm, men dekker alle fem nordiske land.) Dermed ville en slik anerkjennelse én uke før Paven feirer sitt sølvjubileum være en passende takknemlighetsgestus, mener avisen.

Men samtidig som de italienske aviser skrur forventningene i været, stiller noen av dem også det grunnleggende spørsmål om Paven overhodet kan ta imot en slik eksponert "sekulær" utmerkelse. Så langt har det, ifølge kommentarene, angivelig vært en uskreven lov for pavenes "politikk" å ikke ta imot noen "verdslige" utmerkelser. Og særlig ikke slike utmerkelser som på et eller annet vis kan betraktes som partiske, eller der en mistanke om instrumentalisering ikke kan utelukkes. Ikke minst av denne grunn avviste Pave Pius XII i utgangspunktet muligheten for at han skulle akseptere fredsprisen i årene umiddelbart etter Den annen verdenskrig, da han ifølge de samme aviser skulle ha vært en av favorittene.

Men Johannes Paul II har i de senere år avveket fra denne linjen, og det flere ganger. Til manges overraskelse tok han i fjor imot æresborgerskapet som byen Roma, hans bispeby, ville beære ham med. Han tok også imot et æresdoktorat i jus fra det statlige romerske universitet Sapienza. I begge tilfeller var det sikkert uttrykk for en reverens overfor hans "annet hjem" og byens gjestfrihet.

I tillegg til dette har Paven gjentatte ganger mottatt vitenskapelige og teologiske æresdoktorater fra forskjellige polske universiteter.

Vatikanet har fullstendig avslått fra å kommentere spekulasjonene om en mulig Nobelpris for Paven. Det er forsåvidt heller ikke første året at Johannes Pauls navn nevnes i spekulasjonene. Bare den apostoliske nuntius, erkebiskop Biggio, har ifølge "Corriere della Sera" signalisert at Paven kanhende ville akseptere pristildelingen dersom han denne gangen skulle få den, ettersom det er 25-årsjubileet for hans pontifikat. Det østerrikske katolske nyhetsbyrået Kathpress antar at Biggio her har svart etter nøye avstemning fra Statssekreteriatet. Kanskje. Men i lys av massemedienes feilsiteringer av kardinaler de siste dagers som angivelig skal ha bebudet Pavens snarlige død, er det klokt å spørre hvordan spørsmålet ble stilt til erkebiskopen før man legger for meget "signaliseringsverdi" i svaret.

I alle fall ville Johannes Paul II være den første som mottok en slik pris, ifølge erkebiskopen. Hva gjelder Nobelprisen, stemmer det naturligvis. Men Pave Johannes XXIII mottok i 1963, i det siste året av sitt pontifikat, Balzan-fredsprisen.

Dersom Johannes Paul II skulle tildeles Nobels fredspris, ville det ikke være første gang at en religiøs leder mottok den. I 1979 gikk prisen til den albanske ordensgrunnlegger Moder Teresa av Calcutta, og for syv år siden biskop Carlos Felipe Ximenes Belo fra Øst-Timor. I 1984 gikk utmerkelsen til den anglikanske erkebiskop Desmond Tutu av Kapstaden, og i 1964 til den amerikanske borgerrettsforkjemper og predikant Martin Luther King.

Så selv om den polske pave i 2003 ifølge italiensk presse ligger i "pole position" (ordspill i en italiensk avis), spekulerer andre aviser på om det kanskje denne gangen er det katolske fellesskapet Sant'Egidios tur. Dette sosial-karitative fellesskapet med utspring i Sant'Egidio-kirken i Trastevere i Roma, ble grunnlagt i 1968, og har gang på gang engasjert seg som fredsmeglere i konflikter i mange verdensdeler.

KI/KAP (KathPress/Katolsk Informasjonstjeneste)
9. oktober 2003

av Webmaster publisert 09.10.2003, sist endret 09.10.2003 - 23:12