Katolsk menneskerettighetsforkjemper fengslet

London (KI/ICN) - Menneskerettighetsaktivisten Irene Fernandez er blitt dømt til ett års fengsel etter å ha satt søkelyset må brudd på menneskerettighetene i innvandrerleirer i Malaysia. Dommen falt den 16. oktober 2003 i Kuala Lumpur, og hun ble funnet skyldig i "ondsinnet publikasjon av falsk informasjon" i et memorandum hun distribuerte under en pressekonferanse i 1995. Der hadde hun hevdet at det forekom tortur og dødsfall i disse leirene.

Rettssaken hennes begynte i juni 1996, og har vært den lengste rettsforhandling i Malaysias historie. Saken går videre, for Fernandez har anket til høyesterett. Imens er hun løslatt mot kausjon.

Hun hadde også blitt arrestert en gang tidligere i 1996, da for at hun i 1994 hadde sendt ut en rapport som anklaget leirvakter for slag og seksuelle overgrep. Hun var ute på kausjon da hun senere på årtet ble arrestert på nytt.

Irene Fernandez er en katolikk av indisk bakgrunn, og har tre barn i alderen 18 til 22 år. Hun er leder for den såkalte "Tenaganita rights group" som assisterer plantasjearbeidere og prostituerte, og driver hiv-forebyggende opplysningsarbeid. Det var som del av hennes innsats for aids-ofre at hun kom i kontakt med innvandrede gjestearbeidere, og slik ble klar over den behandling de ble utsatt for. Hun forsøkte å få misforholdene omtalt i pressen, men det klarte malaysiske myndigheter å forhindre. Imidlertid arrangerte Tenaganita en pressekonferanse om saken. Dette førte til at politisjefen med ansvar for leirene anmeldte henne for kriminell ærekrenkelse.

Til besøkende støttegrupper har hun sagt: "Hver gang jeg leser hva Kristus måtte gjennomgå, inspirerer det meg - han inngikk aldri noen kompromisser om kjærlighet, rettferd eller sannhet".

KI (Independent Catholic News og Ekklesia 16. oktober 2003)
22. oktober 2003

av Webmaster publisert 22.10.2003, sist endret 22.10.2003 - 16:52