Stor spenning rundt hvem som blir ny erkebiskop av Harare

London - KI (Tablet) - I Zimbabwe knytter det seg stor spenning til hvem Paven vil utnevne til ny erkebiskop av Harare. Erkebiskopen i hovedstaden vil ha en hovedrolle når det gjelder Den katolske kirkes forhold til president Robert Mugabes regjering. Avisen Zimbabwe Independent kunne den 7. november melde at den pavelige nuntius, erkebiskop Edward J. Adams, var godt i gang med sine konsultasjoner for å finne en egnet etterfølger til erkebiskop Patrick Chakaipa, som døde i april.

Ifølge avisen er de to mest aktuelle kandidatene biskop Michael Bhasera av Masvingo, som også er formann for bispekonferansen, og biskop Patrick Mutume, hjelpebiskop av Mutare og formann for den katolske kommisjonen for Rettferdighet og Fred. Andre kilder som det engelske katolske ukebladet The Tablet har vært i kontakt med, fremhever andre mulige kandidater: Biskop Robert Ndlovu av Hwange, p. Fidelis Mukonori S.J, som er jesuittenes provinsial i Zimbabwe, og p. Ronald McAinsh C.Ss.R., som leder landets redemptoristprester.

Derimot anses det som usannsynlig at den internasjonalt kjente erkebiskop Pius Ncube av Bulawayo blir valgt. Han har gjort seg bemerket for sin klare kritikk av president Mugabes diktatur. Men Ncube tilhører ndebelefolket som befolker den sørlige delen av Zimbabwe, mens det er shonaene som dominerer i nord, der Harare ligger. Dessuten kan det bli vanskelig for ham og for Kirken dersom en så sterk regimekritiker blir sittende så å si rett under nesen på presidenten. Hans stemme høres like klart fra Bulawayo, og det er verdifullt at den fortsatt får lyde. Dersom han var i Harare, måtte han enten moderere seg, eller risikere å utløse en konflikt med regimet som katolikkene ikke nødvendigvis vil være tjent med. De øvrige biskopene etterstreber en mer diplomatisk tilnærming til regimet.

Avdøde erkebiskop Chakaipa var shona i likhet med president Robert Mugabe. Den tidligere lederen for Kirkens kommisjon for Rettferdighet og Fred, Mike Auret, mener at Kirken i Zimbabwe «er blitt alvorlig skadet av Chakaipa-Mugabe-relasjonen, og trenger lindring og helbredelse». Han mener at i lys av Chakaipas forhold til Mugabe og i lys av stammemotsetningene i landet, ville det være best å hente en ny erkebiskop utenfra, sa han til The Tablet.

Erkebiskop Ncube er rekonvalesent i Bulawayo etter det som noen kaller et «mildt slag», og andre «cerebrale spasmer forårsaket av stress».

The Tablet 14. november 2003 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (ct)
14. november 2003

av Webmaster publisert 14.11.2003, sist endret 14.11.2003 - 22:28