Den kristne arv må ikke ignoreres

Paris - KI (KAP) - 22 europeiske personligheter har appellert til Den europeiske union om ikke å ignorere den kristne arv i den fremtidige europeiske forfatningen. Den kristne tro har gitt et avgjørende bidrag til de europeiske ideene om menneskerettigheter og toleranse, slår de 22 personlighetene fast. De kritiserer samtidig en «egensindig sekulær oppfatning av det europeiske samfunn».

von Weizsäcker Raymond Barre Imre Kertész Carlo Rubbia

Religionsspørsmålet er av sentral betydning fordi kristendommen står ved røttene av den europeiske oppfatningen av den menneskelige person, understreker underskriverne av appellen. Blant de 22 personlighetene er de tidligere presidentene Richard von Weizsäcker (Tyskland), Mario Soares (Portugal) og Árpád Göncz (Ungarn), de tidligere statsministrene Franz Vranitzky (Østerrike), Raymond Barre (Frankrike) og Emilio Colombo (Italia) og nobelprisvinnerne Imre Kertész (Ungarn) og Carlo Rubbia (Italia). Underskriverne minner om at kristendommen står i sentrum for det europeiske kontinentets identitet.

Den kristne tro har preget den europeiske bevissthet på det dypeste. Etter religionskrigene på 1500- og 1600-tallet ble det «fleksible skille» mellom stat og kirke, den politiske og religiøse sfære, karakteristisk for Europa. Dette «fleksible skillet» har utløst en kontinuerlig dialog «som i dag er en del av vår felles arv», sier de 22 personlighetene i sin appell. Den er offentliggjort i Paris-avisen Le Monde.

Kathpress 16. november 2003 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
16. november 2003

av Webmaster publisert 16.11.2003, sist endret 16.11.2003 - 19:39