Katolske prester fordømmer volden i provinsen Cabinda

Luanda - KI (Fides) - Katolske prester i Angola har fordømt forbrytelser mot menneskeheten og aggresjon mot sivilbefolkningen begått av angolanske tropper i enklaven Cabinda, en provins som er atskilt fra resten av Angola av en landstripe som tilhører Kongo. En rapport til det vatikanske misjonsnyhetsbyrået Fides fra den portugisiske avdelingen av den katolske organisasjonen Aid to the Church in Need (ACN) forteller om terror, vold og drap utført av Angolas væpnede styrker de siste tolv månedene. ACN er en hjelpeorganisasjon direkte understilt Pavestolen. ACN i Portugal har startet en støttekampanje for Angola kalt «Likegyldighet er en forbrytelse». Blant målene er opplæring av prester og prestekandidater, og «at Den katolske kirke må bli anerkjent som den eneste troverdige institusjon for å fremme fred og forsoning i Cabinda og i resten av Angola».

Paulo Bernardino, formann for ACNs administrative råd, har i et brev til organisasjonens portugisiske velgjørere påpekt og fordømt «voldelige hevnaksjoner mot landsbyboere, summariske henrettelser, slag, tortur, nedbrenning av hjem og plyndring». I tillegg utøves det seksuell vold mot kvinner og selv mot unge jenter, det gjennomføres tvangsekteskap og fengsling uten lov og dom. Bønder hindres i å arbeide på jorden og å fiske, og de tvinges til å være speidere for hæren. Paulo Bernardino skriver at «disse forbrytelsene synes å bli utført i forståelse med regjeringen.»

Nylig skrev en BBC-korrespondent i Luanda en rapport til den portugisiske avisen Público, hvor han siterte den katolske biskopen av Cabinda, Paulino Fernandes Madeca, som bekreftet at «den politiske situasjonen i enklaven dessverre har blitt forverret i de senere år. Krigens logikk vinner frem som løsningen på det såkalte `Cabinda-spørsmålet'».

Det har i årevis pågått en konflikt i Cabinda mellom Angolas hær og geriljaen fra FLEC («Cabinda-enklavens frigjøringsfront»), som kjemper for uavhengighet fra Angola. Cabinda er rik på olje og produserer daglig 700.000 fat.

Fides 14. november 2003 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (ct/pe)
14. november 2003

av Webmaster publisert 18.11.2003, sist endret 18.11.2003 - 21:18