Ny basilika i Fátima skal gi plass til 10.000 pilegrimer

Fátima - KI (Zenit) - I desember legges grunnsteinen for den nye basilikaen i Fátima i Portugal, som skal gi plass til det økende antallet pilegrimer. Den nye kirken er tegnet av den gresk-ortodokse arkitekten Alexandros Tombazis, som vant en internasjonal arkitektkonkurranse for fire år siden. Den nye basilikaen skal ligge på den andre siden av esplanaden i forhold til den eksisterende kirken, og den planlegges åpnet den 13. mai 2007, på 90-årsdagen for de første åpenbaringene.

Hvert år kommer hundretusener av pilegrimer til Fátima, hvor Jomfru Maria i 1917 viste seg for tre unge gjeterbarn. Francisco og Jacinta døde unge og ble saligkåret den 13. mai 2002 av pave Johannes Paul II, mens den tredje, Lucia, fortsatt er i live og er i dag karmelittsøster i et kloster i Coimbra. Rundt 10.000 kommer til messe på søndager i den eksisterende basilikaen, som har en kapasitet på 900. På grunn av plassmangel må derfor de fleste troende stå ute. Blant andre grunner behøves den nye basilikaen for å beskytte dem mot det barske klimaet.

I et intervju med den italienske avisen Avvenire sier Alexandros Tombazis at hans ortodokse tro ikke er noe problem, siden «en arkitekt må være i stand til å gi svar på ulike behov». Arkitekten har kombinert lys og teknologi i en sirkulær struktur, og han har lagt vekt på dagslyset, som vil komme ned fra taket. Det vil være mulig å endre belysningen på ulike steder og med ulik intensitet ved hjelp av et datastyrt system.

Samtidig har Vatikanet oppklart rykter om at Fátima skulle forvandles til et multi-religiøst pilegrimssenter. Ryktene begynte etter at en portugisisk avis trykte en feilaktig rapport etter en interreligiøs kongress som ble holdt i Paul VI Pastoralsenter i Fátima. Erkebiskop Michael Fitzgerald, president for Det pavelige råd for interreligiøs dialog, beroliger de troende med at ryktene er grunnløse og at Fátima definitivt skal forbli et sted for bønn sentrert rundt Vår Frue.

Zenit 23. november 2003 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
23. november 2003

av Webmaster publisert 28.11.2003, sist endret 28.11.2003 - 09:49