Paven hilser fredsprosessen i Sudan velkommen

Vatikanet - KI (KAP) - Pave Johannes Paul II hilser de siste fremskrittene i fredsprosessen i Sudan velkommen og oppfordrer katolikker til å delta i den nye oppbyggingen av landet. I en tale til de katolske biskopene i Sudan sa paven den 15. desember at landet befinner seg i et avgjørende øyeblikk av sin historie. Etter tiår med borgerkrig og blodsutgytelse ser det nå ut til at forsoning og fred tvinges gjennom, understreket paven med henvisning til forhandlingene mellom den sudanske opprørshæren SPLA og sentralregjeringen i Khartoum. Den katolske kirke må medvirke til normaliseringen i Sudan, blant annet gjennom å styrke sin hjelp til de interne flyktningene, erklærte paven.

Paven var spesielt glad for det faktum at også kristne deltar i Sudans nye regjering, og også at kommisjonen for interreligiøs dialog igjen har tatt opp sitt arbeid. Samtidig oppfordret han katolikker til styrket kateketisk virksomhet, spesielt i hovedstaden Khartoum, som på grunn av den interne forflytningsbevegelsen har blitt 50 % kristen. Dessuten må planene for et katolsk universitet i Khartoum igjen tas frem,

I sin tale nevnte paven også «skandaløse forhold» blant noen katolske prester i Sudan, men uten å utdype dette nærmere. Biskopene må formane det samlede presteskapet til et liv i kyskhet og ydmykhet, krevde paven. Som forbilde for katolikkene i Sudan anbefalte paven de hellige Josefina Bakhita og Daniel Comboni, den første biskopen av Khartoum.

Kathpress 15. desember 2003 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
15. desember 2003

av Webmaster publisert 23.12.2003, sist endret 23.12.2003 - 23:12