Luftrommet over Vatikanet stengt på grunn av terroradvarsler

Vatikanet - KI (KAP) - På grunn av en terroradvarsel for juledagene forblir luftrommet over Vatikanet stengt inntil videre. Avisen La Stampa meldte søndag at meldingen om det stengte luftrommet opprinnelig var gitt lufttrafikken for tidsrommet 24. til 29. desember, men at tiltaket nå er forlenget til over nyttår. Lignende terroradvarsler har kommet gjentatte ganger også tidligere.

Etter flysikkerhetsmyndighetenes anvisninger har luftfartøyer av alle slag måttet unngå luftrommet over sentrum av Roma i en radius av ni kilometer. Den sivile lufttrafikken til og fra Roma blir imidlertid knapt berørt, da begge de to flyplassene Fiumicino og Ciampino ligger langt utenfor sentrum. La Stampa skriver at kampfly fra det italienske flyvåpenet er satt i alarmberedskap for å stanse eventuelle inntrengere i det stengte luftrommet.

På flyplassen Ciampino blir alle fartøyer kontrollert allerede ved innkjøringen til flyplassområdet av en 8 mann stor gruppe carabinieri. I avgangsområdet er en panservogn demonstrativt parkert på fortauet hvor passasjerene til lavprisflyselskapene stiger ut av drosjene. Et langt gult bånd markerer en sone hvor parkering er strengt forbudt, og i stedet for de vanlige trafikkpolitimennene passer soldater i kamuflasjedrakter og med maskingeværer i hendene på at ingen fartøyer kommer for nær flyplassbygningene.

Det hersker terroralarm i Roma, og etter at Italias statsminister Silvio Berlusconi i et juleintervju med avisen Libero plumpet ut med at det hadde kommet en advarsel om et luftangrep på Vatikanet, er sikkerhetstiltakene enda mer iøynefallende. Det forandres ikke av at Berlusconis kontor lot statsministerens intervju delvis dementere og at funksjonærer i Vatikanet viste til at det i mange år stadig har vært lignende alarmtilstander. Romas borgermester Walter Veltroni kritiserte Berlusconis uttalelser, men bekreftet dem indirekte.

Adgangen til Vatikanet kontrolleres fortsatt strengt. På og rundt Petersplassen har politiets nærvær allerede i flere dager vært tydelig forsterket, og kontrollen av pilegrimer og turister som strømmer til messer og gudstjenester i kristenhetens største kirke, er skjerpet. Grunnen er etterretningstjenestens advarsler fra midten av desember om at «et symbol for kristenheten» skulle bli målet for et terrorangrep. Etter det har også andre steder med religiøs symbolverdi blitt sterkere bevoktet enn før, blant annet basilikaen San Francesco i Assisi.

Vatikanet er enda mer hjelpeløs overfor terroristtrusler enn mange land. Ettersom staten ikke har noen egen etterretningstjeneste, er den i denne sammenheng henvist til hjelp fra andre stater, fremfor alt Italia. Det er også italienske sikkerhetskrefter som beskytter Vatikanet til lands og i luften, for de små enhetene til Sveitsergarden og det vatikanske gendarmeri har verken nok personell eller det nødvendige tekniske utstyret.

Lateranpakten av 1929 fastslår Italias rolle som beskytter av den lille nabostaten, noe som et stykke på vei også gjør Vatikanet avhengig av krumspringene i italiensk politikk. Når det faller den italienske regjeringssjefen inn å fremheve sin rolle som pavens beskytter spesielt dramatisk overfor mediene, kan monsignorene i det vatikanske statssekretariatet bare hisse seg opp over den slags løst snakk bak kulissene. Den diskresjonen som man i Vatikanet behandler sikkerhetsspørsmål med, kan deres italienske partnere ikke tvinge frem. De kan nå bare gjennom de nåværende sikkerhetstiltakene vise verden at man ikke går fra konseptene bare på grunn av noen tvilsomme terroradvarsler. Til tross for advarslene kommer det ikke til å bli noen fravik fra pavens planlagte program på nyttårsaften (vesper og Te Deum) og nyttårsdag (messe for Guds Mor Maria).

Kathpress 27. og 28. desember 2003 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
28. desember 2003

av Webmaster publisert 29.12.2003, sist endret 29.12.2003 - 08:33