Paven gir bidrag til jordskjelvofrene i Iran

Vatikanet - KI (KAP) - Pave Johannes Paul II oppfordrer til internasjonal hjelp til den historiske byen Bam i Iran, som er ødelagt av jordskjelv. Selv har han gitt et pengebidrag til den jordskjelvrammede befolkningen. Den pavelige hjelpeorganisasjonen Cor Unum skriver at paven har gitt pengene gjennom Cor Unum «som et tegn på solidaritet». I likhet med det som er vanlig ved slike bidrag, har Vatikanet ikke angitt den konkrete summen, men ifølge observatører dreier det seg vanligvis om et femsifret beløp (i euro).

Den italienske bispekonferansen har etter pavens appell stilt 2 millioner euro til disposisjon for hjelpen til Iran, hvor Den katolske kirke fortsatt til stede som arvtaker til landets store kristne historie, fremfor alt i de vestligste delene av landet. Det finnes i Iran bispedømmer og sogn som tilhører den latinske, kaldeiske og armenske ritus. Caritas driver også arbeid innen rammene for det som er mulig.

I området rundt Bam er det ingen kristne, men katolikkene i Iran har allerede begynt en innsamling til de rammede. Bare rundt 16.000 av Irans 62 millioner innbyggere er katolikker. Den 28. desember ga Den katolske kirke i Iran 100 millioner rial (rundt 84.000 kroner). «Beløpet er ikke stort, men det er det første tegn på nærhet og solidaritet med våre brødre og søstre», sa den apostoliske nuntius i landet, erkebiskop Angelo Mottola.

Mange avdelinger av den katolske hjelpeorganisasjonen Caritas er allerede på plass, både fra Nederland, Tyskland og Frankrike samt fra paraplyorganisasjonen Caritas Internationalis. De har allerede bidratt med 50.000 euro hver. Talsmannen for Irans regjering, Jahanbaksh Khanjani, sa dagen etter jordskjelvet i Bam at Iran vil ta imot humanitær hjelp fra alle land og organisasjoner - bortsett fra Israel.

Kathpress 28. og 29. desember, Vatikanradioen og AsiaNews 29. desember 2003 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
29. desember 2003

av Webmaster publisert 01.01.2004, sist endret 01.01.2004 - 13:28