Robert Schumans saligkåringssak oversendes til Roma

Robert Schuman
 Les også:

Paris - KI (KAP) - Saligkåringsprosessen for den franske statsmannen Robert Schuman (1886-1963) blir avsluttet på bispedømmenivå i slutten av mai. Bispedømmet Metz har kunngjort en messe den 29. mai i den anledning. Sakens dokumenter blir da oversendt til Helligkåringskongregasjonen, som er det ansvarlige organet i den romerske kurien. Saken ble innledet på bispedømmenivå i 1990.

I anledning Europa-dagen den 9. mai ble Robert Schuman-huset i Scy-Chazelles ved Metz gjenåpnet. Huset, som ble overtatt av generalrådet i departementet Moselle i år 2000, har siden september 2003 vært omfattende renovert og brakt tilbake til slik det så ut i Schumans levetid. Han kjøpte huset i 1926 og bodde der til sin død i 1963. I anledning av gjenåpningen av huset feiret presidenten i Det pavelige kulturrådet, den franske kuriekardinalen Paul Poupard, en messe i Scy-Chazelles.

Kardinal Poupard sier i et intervju at opprettelsen av Den europeiske union kan betraktes som et under og som sådan bli tatt hensyn til i saligkåringsprosessen for Schuman, som var en sterk forkjemper for unionen. Robert Schuman, som var født i Luxembourg, kalles «Europas arkitekt». Han gikk på gymnaset i Luxemburg og Metz (i Lorraine, som var blitt tysk i 1871) og studerte jus i Tyskland. Etter Første verdenskrig gikk Alsace og Lorraine igjen over til Frankrike, og Schuman ble fransk. I 1919 ble han valgt til medlem av parlamentet.

Før den tyske invasjonen i 1940 ble han utnevnt til statssekretær. Under krigen ble han arrestert og brakt til Tyskland, men han klarte å rømme og gikk inn i motstandsbevegelsen. Like etter 1945 ble han igjen innvalgt i nasjonalforsamlingen. Han ble finansminister, en kort tid statsminister og deretter utenriksminister.

I denne stillingen utviklet han «Schuman-planen» for en europeisk kull- og stålunion, som ble inngått i 1952 av de seks landene Belgia, Vest-Tyskland, Frankrike, Italia, Luxembourg og Nederland, og dette var forløperen for Den europeiske union, som nå omfatter 25 land. I 1958 ble Schuman valgt til president for det nyopprettede Europaparlamentet, og i 1960 ble han parlamentets ærespresident.

Kathpress 5. og 10. mai 2004 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
10. mai 2004

av Webmaster publisert 18.05.2004, sist endret 18.05.2004 - 19:48