Amerikansk bispedømme inngår samlet forlik på 100 millioner dollar i overgrepssaker

Overgrepsanklagene dekker en periode på 60 år

Orange, California, 6. januar 2005 (Zenit.org).- Orange bispedømme i California har akseptert det største enkeltstående forlik som er ingått i de kirkelige overgrepsskandalene i dette landet, hvor barn har vært involvert.

Bispedømmet sier det har gått med på et sivilrettslig forlik på 100 millioner dollar med 90 overgrepsofre. Det hittil største forliket var på 85 millioner dollar og ble inngått i Boston i 2003.

Det siste forliket hever den totale kostnaden som overgrepene har medført, inkludert omsorg og rådgivning for både ofre og prester, til nærmere 900 millioner dollar på landsbasis, ifølge USA Today.

Bispedømmet vil selv betale halvparten av forliket på 100 millioner dollar, og åtte forsikringsselskaper vil betale resten.

På en pressekonferanse beklaget biskop Tod Brown overfor ofrene og lovet endringer i personalpolitikken for å sikre "så langt det er mulig for mennesker, at slike ting aldri skjer igjen."

Anklagene gjelder fra 1936 til 1996 og er fremsatt mot 31 prester, 10 ansatte lekfolk, en ordensbror og to nonner, opplyser Associated Press.

I mellomtiden legger Boston erkebispedømme ytterligere fire stengte menigheter ut for salg, i tillegg til de 16 andre menighetseiendommene som ventes solgt kommende måned.

I møte med dalende innskriving i menighetenes skoler i erkebispedømmet, såvel som den økonomiske krisen som følger av overgrepsskandalene i presteskapet, planlegger erkebispedømmet å stenge 83 av i alt 357 menigheter og selge 67 av dem, som en del av en reorganisering. Så langt har 47 menigheter blitt offisielt stengt, ifølge erkebispedømmet, beretter the Boston Globe.

Zenit/ KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (6. januar 2005)

av Webmaster publisert 07.01.2005, sist endret 07.01.2005 - 13:44