"Økumenikk er hardt arbeid"

Den tyske kardinal Walter Kasper, leder for Enhetsrådet i Vatikanet, uttalte at kristen enhet er "helligåndens eventyr, men som man ikke fikk del i uten hardt arbeid". Uttalelsen sto i en appell rettet til den evangeliske kirke i Tyskland, og stod gjengitt i jesuittenes tidsskrift "Stimmen der Zeit". Han ber innstendig om ikke å gi opp "den møysommelige teologiske økumeniske dialog" i den tro at en gjensidig anerkjennelse er det som skal til. En slik oppfatning etterlater oss på stedet hvil og er i virkeligheten intet fremskritt.

Kasper spør seg om den vei evangeliske og katolske kristne slo inn på med håp og kraft for 40 år siden fortsatt er noe man vil i visse teologiske kretser. På den ene side viser han til en postmoderne "åpenhet" som ikke tar relle forskjeller på alvor. På den annen side finner han en ny konfesjonalisme i den tyske evangeliske kirke som ikke viser tegn til økumenisk dialog.

Med disse holdningene er man verken istand til eller villig til å lære, beklager han, da er man konservativ i dårlig forstand. "Situasjonen blir ikke bedre av at vi også finner disse holdningen på katolsk hold", sier han, og maner til en konstruktiv og kritisk kommunikasjons- og læreprosess for at kirkens skal vokse sammen uten å måtte oppgi hele sin arv.

KI/KAP (KathPress/Katolsk Informasjonstjeneste) (25. februar 2005)

av Webmaster publisert 02.03.2005, sist endret 02.03.2005 - 10:41