Pave Benedikt oppsummerer året

Under det årlige møtet med kurien oppsummerte Paven året som har gått. Han pekte på "de store hendelser som har markert seg i Kirkens liv", og da særlig pave Johannes Paul II sin død, pavevalget, Verdensungdomsdagene i Tyskland, bispesynoden og markeringen av 40 år jubileet til Det Annet Vatikankonsil.

Om pave Johannes Paul II sa Benedikt blant annet at "ingen pave har tidligere skrevet så mye som Johannes Paul II eller besøkt så mange land og truffet så mange mennesker". Benedikt legger så til: "Men mot slutten var det stillheten og lidelsen som var hans budskap."

Om Vatikankonsilet sa Benedikt blant annet at det har oppstått misforståelser vedrørende konsilets resultater, problemene har oppstått utifra "to motstridende tolkningsmetoder", en som er basert på diskontinuitet og en som er basert på reform. Ifølge den første metoden er det ikke konsiltekstene som er viktige, men fornyelsestanken. Ifølge den andre metoden, som også ble foreslått av pavene som åpnet og lukket konsilet, var Konsilets og alle reformers mål å "videreføre Kirkens lære ren og uforandret". Benedikt la til at "vi idag kan se tilbake på Det Annet Vatikankonsil med takknemlighet."

Benedikt XVI nevner også Verdensungdomsdagene som en av de store hendelser i året som har gått. Utifra temaet "Vi har kommet for å tilbe Ham," belyser Benedikt to bilder: Et bilde av pilegrimsturen og et bilde av tilbedelsen. Videre sa Paven: "Det rører meg å se hvordan gleden ved eukaristisk tilbedelse øker i Kirken og hvordan dets frukter viser seg."

NUK - Norges Unge Katolikker / KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (26. desember 2005)

av Webmaster publisert 26.12.2005, sist endret 26.12.2005 - 21:27