Vatikanmuseene feirer 500-årsjubileum

Vatikanet presenterte i går planene for feiringen av Vatikanmuseenes 500-årsjubileum.

"Det er et jubileum", sa kardinal Edmund Szoka, president for Den pavelige kommisjonen for Vatikanstaten, "som ønsker å sette søkelys på århundrer med kunst- og kulturhistorie, historiske verker som pavene kompetent og trofast har samlet og bevart fra glemsel og ødeleggelse - for å kunne overlevere dem til fremtidige generasjoner."

Et besøk til Vatikanmuseene, sa kardinalen, viser at kunstnere gjennom alle tider har levd "sitt kall i skjønnhetens og troens tjeneste".

Vatikanmuseene ble grunnlagt for 500 år siden i Vatikanhagene, hvor pave Julius II plasserte marmorgruppen Laocoon, et kunstverk fra oldtiden som ble funnet 14. januar 1506 i en hage nær Colosseum.

Takksigelsesmesse

Museumsdirektør Francesco Buranelli la frem planene for jubileet, som skal markers i hele 2006.

Den offisielle åpningen av jubileumsåret er førstkommende fredag, når kardinal Szoka feirer takksigelsesmesse i Det Sixtinske Kapell.

I første halvdel av 2006 vil to viktige, nylig restaurerte museer gjenåpnes for besøkende. "Disse eksemplifiserer de romerske pontiffers engasjement for evangelisering gjennom kunstens språk," sa Buranelli.

Det første av disse er "Det Pio-Kristne museum", grunnlagt av pave Benedikt XIV mellom 1756 og 1757 for å huse gjenstander fra Romas storhetstid, som kom i Vatikanets eie i begynnelsen av det 18. århundre. Museet åpnes 16. mars med en utstilling av funn fra Romas katakomber.

Det andre galleriet som gjenåpnes er "Det Misjons-Etnologiske Museum", grunnlagt av pave Pius XI i 1926. Dette holdt til i Lateran-palasset frem til 1963, da pave Johannes XXIII bestemte å flytte det til Vatikanet. Museet, som ble åpnet for besøkende 10 år senere, under Paul VIs pontifikat, viser ikke-europeiske lands kulturer og religiøs praksis og deres møte med kristendommen. Seksjonene, som handler om Kina, Japan, Korea, Tibet og Mongolia, åpnes 20. juni.

Jubileumsfeiringen avsluttes i november med utstillingen "Laocoon og Vatikanmuseenes opprinnelse." I denne forbindelse avholdes også en internasjonal kongress om museenes rolle i det moderne samfunn.

ZEN - Zenit (15. februar 2006)

KI-Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (15. februar 2006)

av Webmaster publisert 15.02.2006, sist endret 15.02.2006 - 14:06