16 døde etter angrep på kirker

Det er nå rapportert om minst 16 døde etter de voldsomme sammenstøtene mellom kristne og muslimer i Nigeria i helgen. I forbindelse med protester på Muhammed-karikaturene har muslimer i løpet av helgen angrepet 11 kirker og kirkelige eiendommer nord i landet og satt disse i brann. Bare i Allein i Maiduguri, hovedstaden i provinsen Borno, er 15 mennesker drept - blant annet tre barn og en katolsk prest. Hittil er 115 personer arresterte etter voldshandlingene. I Katsina er en av demonstrantene skutt av politiet.

Den muslimske regjeringssjef i provinsen Borno, Ali Modu Sherif, uttrykker at han er sjokkert over det inntrufne og ber de muslimske innbyggerne om å vise forstand i sine reaksjoner på karikaturene. Han betonte også at de kristne i Nigeria ikke kan lastes for tegningene og at alle religiøse fellesskap i landet må ha rett til å fritt uttrykke sin tro. Også informasjonsminister Frank Nweke uttrykker at angrep på kristne kirker "ikke er et egnet protestmiddel".

Nigeria er den mest folkerike staten i Afrika og har en befolkning der ca. halvparten er kristne og halvparten muslimer. Forholdet mellom kristne og muslimer har forverret seg siden innføringen av militærdiktaturet i 1999. Siden dette har flere av landets nordlige delstater innført Sharia-lovgivning, noe som har medført problemer for det kristne mindretallet i provinsene.

Nigerias katolske og anglikanske biskoper har appellert om forsoning og fredelig sameksistens mellom kristne og muslimer.

Den apostoliske nuntius til Abuja, erkebiskop Renzo Fratini, hevder at angrepene på kristne og kirker i Nigeria ikke er et resultat av en kulturkamp. I et intervju med den italienske avisen "Il Tempo" i dag, advarte nuntiusen mot slike slutninger. Normalt er de kristnes vilkår i Nigeria "ikke noe stort problem". Særlig i hovedstaden Abuja er situasjonen rolig, sa Fratini.

Kathpress / Radio Vaticana / KI-Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (20. februar 2006)

av Webmaster publisert 20.02.2006, sist endret 20.02.2006 - 15:43