Kardinal Renato Martino hos Fidel Castro

 Se også:

Det er nå tyve år siden katolske biskoper på Cuba igjen fikk tillatelse til å møtes etter revolusjonen, og dette ble markert med deltagelse fra Vatikanet. Denne milepælen for Cubas katolske Kirke ble markert ved at Kirken reflekterte over sitt indre liv, og biskopene la frem den pastorale plan for årene fram til 2010.

Vatikanets offisielle representant, kardinal Renato Martino, president for Det pavelige råd for rettferdighet og fred, benyttet anledningen til å overrekke Fidel Castro et eksemplar av Kompendiet om Kirkens sosiallære. Da han presenterte kompendiet for Cubas biskoper, sa kardinalen at Kirkens sosiallære tar hensyn til både menneskets materielle og åndelige behov, og understreker "den dype mening ved vårt fellesskap og vår kamp for rettferdighet".

Cuba var første stopp på kardinal Martinos reise, som også omfatter Den dominikanske republikk og Puerto Rico, for å presentere kompendiet.

Forholdet mellom kirke og stat på Cuba har vært spent siden revolusjonen i 1959. Castro erklærte Cuba som en ateistisk stat i 1962.

Pave Johannes Paul II og Castro møttes første gang i Vatikanet i november 1996. Siden besøkte Johannes Paul II Cuba i 1998, og hadde samtaler med Castro om blant annet menneskerettigheter og om de kristnes situasjon i det kommunistiske landet. Det var i denne forbindelse pave Johannes Paul II uttalte ordene: "Må Cuba åpne seg for verden, og verden for Cuba." Kardinal Martino gjentok disse ord for Castro under sitt besøk.

I følge nyhetsbyrået Kathpress, snakket Castro med kardinal Martino om muligheten for å invitere også pave Benedikt XVI til å besøke landet.

Catholic News Service / Kathpress / KI-Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (22. februar 2006)

av Webmaster publisert 22.02.2006, sist endret 22.02.2006 - 11:12