Katolikker utslettes, sier bosniske biskoper

Katolikker i Bosnia-Herzegovina er blitt annenrangs borgere, og i noen regioner står de i fare for å bli utslettet, sier en gruppe bosniske biskoper som nå besøker Roma.

Dayton-avtalen fra 1995 satte sluttstrek for etnisk vold og blodsutgytelse mellom serbere, muslimer og kroater, men biskopene sier avtalen ikke er fulgt opp - slik at det nå ikke er virkelig fred, rettferdighet og skikkelig beskyttelse av menneskerettighetene i landet.

Biskopene, som er i Vatikanet på et ukelangt ad limina-besøk, deltok ved starten av besøket på en pressekonferanse arrangert av Italias Katolsk Aksjon-bevegelse. Der appelerte de bosniske biskoper til det internasjonale samfunn om å bidra til å omforme Bosnia-Herzegovinia fra det nåværende to-regjeringssystemet (én regjering for hver av de store folkegruppene) til ett, forenet og desentralisert demokrati som ikke leger er splittet langs etniske skillelinjer. Biskopene (kardinal Vinko Puljic av Sarajevo, Franjo Komarica av Banja Luka og Pero Sudar av Sarajevo) sa de ville orientere pave Benedikt XVI om appellen og situasjonen for katolikkene landet.

Catholic News Agency (27. februar 2006)

av Webmaster publisert 27.02.2006, sist endret 27.02.2006 - 11:30