Overgrepsanklager mot bispekonferansens formann

Biskop William S. Skylstad av Spokane i delstaten Washington, formann for den amerikanske katolske bispekonferansen, benekter anklager fra en kvinne om at han misbrukte henne seksuelt for mer enn 40 år siden da hun var mindreårig.

I en kunngjøring fra bispedømmet tidligere denne uken benekter Skylstad kategorisk anklagene og fastholder at han har levd i sølibat siden han ble diakonvigslet for 47 år siden.

72-årige Skylstad, som er av norsk avstamning, har vært prest siden 1960, biskop siden 1977 og har ledet bispedømmet Spokane siden 1990. Han er nå inne i det andre av tre år som formann for den amerikanske bispekonferansen.

Overgrepsanklagene mot biskop Skylstad ble kjent 8. mars, men i følge en lokal avis skjedde anmeldelsen i desember. En kvinne, som ikke er offentlig identifisert, hevder hun ble utsatt for flere tilfeller av seksuelle overgrep på begynnelsen av 1960-tallet. Kvinnen var da ikke fyllt 18 år, og de påståtte overgrepene skal ha skjedd bl.a. ved Gonzaga-universitetet i Spokane der Skylstad var student i perioden 1962-66. Bispedømmet har orientert både sitt eget råd for overvåkning av seksuelle overgrep og den pavelige nuntius til USA, erkebiskop Pietro Sambi, om anklagene mot Skylstad.

Spokane er ett av de amerikanske bispedømmer som har begjært konkursbeskyttelse for å kunne håndtere skyhøye økonomiske krav som følge av et stort antall overgrepsanklager mot prester i bispedømmet. Anklagen mot biskop Skylstad ble fremsatt etter at en rettsavgjørelse oppfordret ukjente overgrepsofre til å fremme sak.

Catholic News Service (10. mars 2006)

av Webmaster publisert 10.03.2006, sist endret 10.03.2006 - 14:21