Ingen antikristne følelser bak angrepet mot kirken i Nasaret

Katolske ledere i Israel toner ned sin opprørthet over attentatet mot Bebudelseskirken i Nasaret som fant sted den 3. mars. De tror ikke at det lå noen antikristne følelser bak dette, og de tar avstand fra forsøk på å utnytte angrepet som de tolker som en familietragedie for å angripe Israel og jødene.

Det var den 3. mars et middelaldrende israelsk par og deres 20-årige datter gikk inn i basilikiaen med en barnevogn fylt av små gassflasker og begynte å kaste disse slik at de eksploderte.

Allerede samme kveld kom lederen for fransiskanermunkene i Israel og Palestina, pater Pierbattista Pizzaballa, med en uttalelse der han sa at "det finnes ingen bevis for at angrepet berodde på antikrisnte følelser". Fransiskanerne har hånd om mange av de bibelske valfartsplassene i Det hellige land. Fungerende statsminister Ehud Olmert ringte til borgermesteren i Nasaret og lovte at kirker skulle beskyttes. Utenriksminister Tzipe Livni tok kontakt med Vatikanet for å forsikre om at Israel kommer til å beskytte kristne interesser.

I området bor det mange kristne arabiske israelere. En mengde voldsomme demonstranter ville i sin tur lynsje angriperne og angrep politiet. Kirkelige myndigheter i Israel sier at ingen troende og praktiserende kristne kan oppføre seg på denne måten. Også de tar avstand fra det de karakteriserer som overdrevne uttalelser fra en del palestinske politikere som de mener utnytter en familietragedie for å angripe Israel.

- Vi har ofte kritisert Israel på mange måter, men vår troverdighet understøttes ikke av illojale anklager og mistanker, sier en kirkelig geistlig til AsiaNews.

Han tilføyer at dette bare bekrefter de fordommer hos dem som allerede er overbeviste om at "vi er antisemitter som er raske til å anklage jødene uten å ha kunnskaper om fakta", sier den samme kirkelige geistlige.

Radio Vaticana / KI-Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (13. mars 2006)

av Webmaster publisert 13.03.2006, sist endret 13.03.2006 - 12:53