Positive signaler fra den russisk-ortodokse patriark

Den russisk-ortodokse patriarken av Moskva skriver til paven at han håper på "en snarlig løsning" på det han kaller "problemet" med den katolske kirken. Dette er ett av de klareste signaler fra Alekseij II om at han vil forbedre det anstrengte kirkelige forholdet mellom øst og vest. Patriarken skrev brevet til Benedikt XVI allerede 24. februar, men det ble offentligjort først 17. mars av Vatikanet.

Vatikanet svarte på patriarkens vennlige gest ved å la kardinal Roger Etchegaray overrekke patriarken den pavelige medalje under et besøk i Moskva. Den 24. februar ba Alekseij kardinal Etchegaray om å overlevere en meddelelse til paven sammen med et kors som tegn på takknemlighet og respekt.

"I vår tid står kristendommen overfor så alvorlige utfordringer at vi må vitne sammen," skriver Alekseij II.

Patriarkens brev var usedvanlig vennlig og optimistisk formulert.

Helt siden han ble valgt 19. april har Benedikt XVI signalisert at han prioriterer kristen enhet. I november reiser paven til Tyrkia for å besøke den økumeniske patriarken Bartolomeos, som er symbolsk overhode for verdens ortodokse. For noen uker siden sluttet paven å anvende tittelen "vestens patriark." Dette blir av mange tolket som en gest til de ortodokse kirkene.

Vatikanradioen, 18. mars 2006 (24. mars 2006)

av Webmaster publisert 24.03.2006, sist endret 24.03.2006 - 11:28