Kirken har fått 15 nye kardinaler

Erkebiskop Carlo Caffarra
Biskop Joseph Zen Ze-Kiun S.D.B.
Erkebiskop Andrea Cordero Lanza di Montezemolo
Erkebiskop Peter Poreku Dery
Pater Albert Vanhoye S.J.
Erkebiskop Jean-Pierre Ricard
Erkebiskop Antonio Cañizares Llovera
Erkebiskop Nicolas Cheong Jin-Suk
Erkebiskop Sean Patrick O'Malley O.F.M.Cap.
Erkebiskop Stanislaw Dziwisz
Erkebiskop William Joseph Levada
Erkebiskop Franc Rodé C.P.
Erkebiskop Agostino Vallini
Erkebiskop Jorge Liberato Urosa Savino
Erkebiskop Gaudencio B. Rosales

 Se også:

Fredag den 24. mars kl. 10.30 åpnet pave Benedikt XVI sitt første offentlige konsistorium, på en fullstappet Petersplass - og Kirken har fått 15 nye kardinaler.

Den Hellige Far kreerte i dag til kardinal blant annet sin etterfølger som prefekt for troskongregasjonen, William Levada, privatsekretær for pave Johannes Paul II og nåværende erkebiskop av Krakow, Stanislaw Dziwisz og biskopen av Hong Kong, Joseph Zen.

Konsistoriet foregikk etter det nye ritualet som ble introdusert 28. juni 1991. Etter en liturgisk hilsen leste paven kreeringsformularet og utropte offisielt navnene til de nye kardinalene. Kardinal William Levada talte så til paven på vegne av de nye kardinalene.

Dernest fulgte pavens preken. Her kalte paven kardinalkollegiet for "et slags senat", som han rådfører seg med. Utnevnelsen av de nye kardinalene står i nestekjærlighetens tegn, sa paven videre. De purpurfargede draktene skal symbolisere lidenskapen mot Kristus og kjærligheten til Kirken og hele menneskeheten. Videre ba paven de nye kardinalene om å støtte ham i arbeidet for de kristnes enhet og i arbeidet for de fattige undertrykte.

Etter prekenen bekjente de nye kardinalene troen og avla sin ed (oversatt fra latin/engelsk):

"Jeg, [navn], kardinal i Den Hellige Romerske Kirke, lover og sverger å være trofast fra nå og til evig tid, mens jeg lever, mot Kristus og hans Evangelium, å alltid være lydig mot Den Hellige Romerske Apostoliske Kirke, mot den salige Peter i person av den øverste pontiff Benedikt XVI , og mot hans kanonisk valgte etterfølgere; å alltid opprettholde fellesskapet med Den katolske kirke, i ord og handling; å ikke gjengi fortroligheter, heller ikke å røpe noe som kan utløse harme mot eller krenke Den Hellige Kirke; å med flid og trofasthet utføre de oppgaver jeg kalles til i tjeneste for Kirken, i henhold til lovens normer. Så hjelp meg Allmektige Gud."

En og en av de nye kardinalen trådte frem for Den Hellige Far og knelte ned for ham, for å motta birettaen og sin tittel eller rang og titularkirke. Om birettaen sier paven:

"Den er rød som et tegn på kardinalkollegiets verdighet og symboliserer at du er rede til å handle med styrke, til og med til å utgyte ditt blod for utbredelsen av den kristne tro, for fred og harmoni blant Guds folk, for frihet og for utbredelsen av Den Hellige Romersk Katolske Kirke."

Den hellige far overrakte bullen som stadfester kardinalverdigheten og ga den nykreerte kardinalen en fredshilsen.

Kardinalene hilste også hverandre med fredens tegn. Ritualet ble avsluttet med de troendes forbønner, Fadervår og sluttvelsignelsen.

De nye kardinalene vil i ettermiddag motta sine høflighetsvisitter i det apostoliske palass. Her får offisielle gjester, familie og venner anledning til å gi sine personlige gratulasjoner.

Lørdag vil pave Benedikt XVI feire en takksigelsesmesse med de nye kardinalene og også overrekke dem kardinalringene - "tegnet på verdighet, pastoral omsorg og det sterkeste fellesskap med Peters Stol."

Kardinalene, som er pavens spesielle rådgivere og samarbeidspartnere, har en lang historie og en mengde oppgaver.

Les også pavens preken i engelsk oversettelse.

Kathpress / Radio Vaticana (24. mars 2006)

av Webmaster publisert 24.03.2006, sist endret 24.03.2006 - 13:25