Krever HIV-test før ekteskap inngås

Burundis katolske biskoper nekter å vie par som avstår fra å teste seg for HIV. HIV-positive kan fremdeles gifte seg, men kirken ønsker å sikre at det kommende ekteparet kjenner hverandres status. De nye retningslinjene, som ble publisert i slutten av mars, er ment å oppmuntre til ærlighet og for å forhindre spredning av Aids.

"Bispekonferansen har bestemt at kirken fra nå av vil spørre de fremtidige ektepar om å fremlegge sin HIV-test for hverandre før de gifter seg", sa fr. Gelase Mugerowimana, en biskoppelig talsmann fra bispedømmet Bujumbura. "Vi krever ikke å se testresultatene, men vi krever bevis for at de har tatt testen og fortalt sannheten," la han til.

Ca. 70% av Burundis 7,6 millioner innbyggere er katolikker. HIV-spredningen i det lille sentralafrikanske landet var i år 2003 oppe i 6 % av befolkningen, i følge UNAIDS.

Biskopenes nye retningslinjer ble umiddelbart kritisert av landets nasjonale forening for mennesker med HIV/Aids, som hevdet at biskopenes strategi "skader individets rettigheter".

Sr. Alison Minro, direktør for Aids-kontoret tilhørende Den katolske bispekonferanse for det sørlige Afrika, sier at kirken i ekteskapsforberedelsene bør inkludere alle aspekter ved HIV-infeksjonen, og at blant annet det å tilkjennegi sin HIV-status gir et godt grunnlag å bygge et ekteskap på. "Det kan imidlertid bli problematisk å insistere på bevis for denne testen," sier hun. Dette er særlig problematisk i tilfeller der parene "før testen ikke kjenner sin HIV-status", fortsetter hun.

The Tablet, 1. april 2006 (4. april 2006)

av Webmaster publisert 04.04.2006, sist endret 04.04.2006 - 19:23