Benedikt XVI rørt av filmen om Johannes Paul II

Hverken pave Benedikt XVI eller noen av de 6000 andre som i forrige uke overvar forhåndsvisningen av TV-filmen "Karol, paven som forble mann", var i stand til å skjule sin bevegelse.

- Skrekkslagne, som om vi selv var tilstede, gjenopplevde vi skuddene fra det tragiske mordforsøket på Petersplassen 13. mai 1981, sa Benedikt XVI i den hilsen han ga da den åtte minutter lange applausen stilnet etter visningen.

Filmen er basert på et manuskript av journalisten Gian Franco Svidercoschi og regissert av Giacomo Battiato. Den polske skuespilleren Piotr Adamczyk spiller rollen som Karol Wojtyla. De italienske selskapene Studios Taodue og Mediaset har produsert filmen.

Den tre timer lange filmsekvensen som ble vist i Vatikanets audienshall, er den siste av to deler. Første del har tittelen "Karol, mannen som ble pave". Det begynner med at kardinal Wojtyla velges til biskop av Roma, og dekker begivenhetene i hans pontifikat, det tredje lengste i historien. Filmen sendes på fjernsyn i to episoder.

Etter å ha sett filmen, sa Benedikt XVI:

- Enda en gang fikk vi høre åpningsordene fra hans pontifikat, ord som lød så ofte gjennom årene: 'Åpne dørene for Kristus! Ikke vær redde!' Bildene som følger viser oss en pave fordypet i kontakt med Gud, og som derfor alltid var åpen og følsom for menneskehetens forventninger og fremtidshåp.

Benedikt XVI fortsatte med å si at filmen gjenoppliver forgjengerens mange apostoliske reiser verden rundt, og gir oss anledning til gjenoppleve hans møter med så mange mennesker, med klodens mektige og med høyst vanlige kvinner og menn, med berømte skikkelser og med ukjente mennesker.

- Blant alle disse gjorde hans omfavnelse av Moder Teresa av Calcutta et spesielt inntrykk, de to var forenet i en tett åndelig harmoni, sa paven.

Han sa også at i denne filmen kan man se skikkelsen til en utrettelig håpets og fredens profet, som reiser verden rundt for å forkynne evangeliet til alle.

- Hans inntrengende ord slo rot i oss når de fordømte totalitære regimer, morderisk vold og krig, ord som også var fulle av trøst og håp og som uttrykte hans nærhet til pårørende av ofre for konflikt og dramatiske terroristangrep, som det mot tvillingtårnene i New York. Han talte modige ord som fordømte forbrukersamfunnet og den nytelsessyke kulturen som bare har som mål å skape materiell velvære som ikke kan tilfredstille menneskehjertets dypeste behov, sa Benedikt XVI.

- Må vår elskede far følge oss fra det høye og be om at Herren gir oss nåde til alltid å være like trofast som han var i de oppgaver vi er betrodd, avsluttet Benedikt XVI.

Zenit (5. april 2006)

av Webmaster publisert 05.04.2006, sist endret 05.04.2006 - 11:02