Al Jazeera-redaktør roser Johannes Paul II

"I mine øyne virket han svært menneskelig"

En redaktør ved Al Jazeeras TV-stasjon roser Johannes Paul II og fremholder at han var "ikke bare katolikkenes pave".

Imad El Atrache, sjefsredaktør ved den Midtøsten-baserte Al Jazeera, kom med denne kommentaren på en nylig kongress med tittel "Johannes Paul II: Religiøs begivenhet, TV-begivenhet".

Kongressen fant sted på Gregoriana-universitetet i Roma og var organisert av italiensk offentlig radio og TV.

- Hans omfavnelse av alle mennesker, uten hensyn til deres tro, fikk hans skikkelse til å overskride sin Kirkes grenser, noe som gjorde Johannes Paul II, i vårt muslimske journalistspråk, ikke lenger til katolikkenes pave, men ganske enkelt 'paven', forklarte El Atrache.

- Han begynte sitt pontifikat med å si på italiensk: "Hvis jeg gjør feil, så rett på meg". Med dette virket han svært menneskelig i mine øyne, forklarte journalisten som tidligere arbeidet med den arabiske stasjonens eksterne forbindelser.

- Det var slik en underfundig og intelligent setning. Paven, som er de troendes rettleder, tillot seg selv å bli ledet av dem, utelukkende i den hensikt å bedre kunne rettlede dem, bemerket El Atrache.

Sannheten om mennesket

- Jeg, som først og fremst er muslim og deretter journalist, var fascinert av denne paven; det vil si av en pave med dyp respekt for sannheten om mennesket, uttrykt i religiøs forstand, fortsatte journalisten.

- Alle mennesker som aksepterer og som tror på en høyere makt (...) ærer sannheten om mennesket og ærer derfor, ifølge Johannes Paul II, på samme tid Jesus Kristus, som er sannheten om mennesket, sa han.

El Atrache la til:

- I Marokko (i 1985) sa paven på en stadion med 45 000 ungdommer at muslimer og kristne kan samarbeide på grunnlag av den samme kjærlighetens Gud. Men samtidig la han ikke skjul på den store og grunnleggende forskjell mellom dem i synet på Jesus Kristus og hans rolle i frelseshistorien.

Zenit, 9. april 2006 (17. april 2006)

av Webmaster publisert 17.04.2006, sist endret 17.04.2006 - 13:43