Moderne valfart til Libanon

Et under ved et Maria-ikon i Libanon, skal ifølge de troende ha helbredet en femårig jente som var lam fra fødselen av. Det rapporterer TV-kanalen LBC, ifølge nyhetsbyrået EFE.

Maria-ikonet befinner seg i en helligdom i Bechuat i Libanon. Bechuat-kapellet har på kort tid blitt en viktig valfartsted ikke bare for libanesere, men også for mennesker fra omkringliggende arabiske land og fra andre samfunn. Det begynte med at en liten gutt fra Jordan sa at han så Maria-ikonet åpne og lukke øynene og at det rørte på seg. Det var i august 2003 at den da 10-årige Mohamad al-Hawadi fra Jordan tilbragte skoleferien i Libanon og besøkte kapellet i Bechuat. Etter det har over tusen mennesker sagt at også de har sett bildet røre på seg, ifølge EFE. Rapportene skal selvsagt granskes av kirkelige myndigheter. Rapportene minner om at det fremdeles finnes mange kristne i Libanon, selv om de savner troverdige ledere utover de kirkelige.

Etter selvstendigheten fra Frankrike i 1943, fordelte de kristne, muslimene og druserne den politiske makten mellom seg. I 1975 brøt det ut en blodig borgerkrig som varte i 16 år og sluttet etter syrisk militær intervensjon. Etter mordet på den forrige statsministeren Rafik Hariri i februar 2005, ble det første frie parlamentsvalg holdt på 29 år og førte til seier for den anti-syriske opposisjonen ledet av Saad Hariri, sønn av den myrdede presidenten. Landet forbereder seg nå på valg av en ny president. Det pleier å være en kristen president, men de to fremste kristne kandidatene er stridsherrer fra borgerkrigen: General Michel Aoun og Samir Geagea. De fremstår ikke som troverdige politiske ledere for fremtiden. Desto mer fremstår den maronittiske patriarken Nasrallah Sfeir som de kristnes virkelige leder. Nå når både Aoun og Geagea lever i frihet i Libanon, "merker vi at Geagea og Aoun ikke står på samme side, og at dette faktum splitter de kristne i to grupper. Tilhengerne av Aoun støtter Hezbollah og dermed Syria og Iran, mens tilhengerne til Geagea snarere forbindes med USA og Europa," sa den markonittiske kirkens leder, patriark Nasrallah Sfeir, til tv-kanalen Al-Arabiya nylig.

Vatikanradioen (23. mai 2006)

av Webmaster publisert 23.05.2006, sist endret 23.05.2006 - 14:01