Over 1000 mennesker tilstede ved første ordinasjon av en oblat på 30 år

 Se også:

P. Somphone Vilavongsy ble 18. juni ordinert til prest i Vientiane. Med dette er han den første oblatpresten som er blitt ordinert i Laos siden 1975. Den apostoliske vikar, sivile tjenestemenn og rundt 1000 troende var tilstede ved seremonien.

I en "virkelig vakker seremoni" ble p. Somphone Vilavongsy, 32 år gammel, ordinert til prest. Øyenvitner har fortalt AsiaNews om denne historiske begivenheten som skjedde i pro-katedralen i Vientiane - celebrert av den apostoliske vikar Jean Khamsé Vithavong og concelebrert av tre andre biskoper fra Laos (fra de apostoliske vikariatene i Pakse, Thakek og Luang Prabang), av oblatfedrenes provinsial og noen andre prester. Tjenestemenn fra myndighetene var også tilstede.

Kildene sier at "folk kunne følge messen på skjermer i telt som ble satt opp i nærheten av kirken."

Ordinasjonen skulle egentlig ha funnet sted 8. desember i fjor, men som lokale kilder sier til AsiaNews "ble den i siste liten, og uten forklaring, nektet å av lokale myndigheter. Dermed ble også den historiske seremonien utsatt på ubestemt tid." P. Somphones ordinasjon vil bli etterfulgt av fire nye i 2006-2007.

Siden 1975 har det vært umulig for internasjonale religiøse institusjoner å virke med utenlandske medlemmer. Søstrene av Korsets Kjærlighet (vietnamesisk) og hellige Jean Antide-søstrene av Nestekjærlighet (fransk) har formasjonshus for unge mennesker fra Laos. Det er også et presteseminar i Pakse som er tillatt, men strengt overvåket, der det kun er laotere som underviser. En gang i året kommer en som i dekke av å være turist, holder et åtte-dagers intensivkurs i teologi.

Oblatfedrene har spesielle forbindelser til Laos. Det var mer enn 100 oblatmisjonærer der fra 1935 til 1975, året da Pathet Lao-kommunistene kom til makten. Det var særlig mange franske og italienske oblatfedre i Laos da. Et lite, men levende, felleskap vokste frem. Noen landsbyer var fullstendig katolske. Under krigen ble syv oblatfedre drept, og resten ble sendt ut av landet etter kommunistenes seier.

AsiaNews (23. juni 2006)

av Webmaster publisert 23.06.2006, sist endret 23.06.2006 - 10:48