Liten Caritas-stab på Kypros hjelper flyktninger fra Libanon

På Middelhavsøya Kypros, et populært turistmål for europeere, gikk Caritas Kypros øyeblikkelig i gang med å hjelpe flyktninger fra Libanon. I samarbeid med den amerikanske ambassaden på Kypros skaffet Caritas tolker og andre tjenester til tusener av tredjelands statsborgere - mange av dem libanesere med utenlandske pass - som oppholdt seg på et transittoppholdssted i nærheten av Nicosia.

"De fleste av dem var i sjokktilstand" sa Msgr. George Houry, generalsekretær i Caritas Kypros. "Noen av dem har sett rett inn i krigen, og de har med seg forferdelige historier".

Da de siste av de evakuerte forlot Kypros den 31. juli, prøvde Caritas Kypros, som bare besto av Msgr. Houry og to stabsmedlemmer, å finne utveier til å hjelpe mer direkte de som var berørt av kampene i Libanon. "Vi ringte Caritas i Libanon og spurte hvordan vi kunne hjelpe", sa Msgr. Houry.

Caritas Kypros er en del av Caritas Internationalis. Det er også Caritas Norge, som under borgerkrigen i Libanon hadde et nært samarbeid med Caritas Libanon, en organisasjon som gjør en svært god jobb og er anerkjent av alle sider av konfliktlinjene i landet. De siste årene har det ikke vært nødvendig med utenlandsk støtte til Libanon i samme grad, en situasjon som i løpet av de siste ukene er tragisk endret.

Caritas Libanon gir nødhjelp til familier som har blitt hjemløse, i øyeblikket søker de tilflukt i skoler i Beirut og andre steder. I Tyr appellerer en skole alene om hjelp til 2000 familier. Caritas vil gi mat, kjøkkenutstyr, tepper, madrasser, hygieniske artikler og medisiner. Caritas vil også forsøke å utstyre skolene med stearinlys og arrangere tilgang til små generatorer hvor strømmen er kuttet.

Transportrutene inn i landet er i stor grad ødelagt og farlige, noe som fører til mangel på mat, medisiner og andre varer. Prisene lokalt har skutt i været. Caritas sier at mange av dem som søker hjelp er sjiamuslimer som er blant landets fattigste innbyggere, og som ofte har måttet forlate sitt hjem uten å fått med seg noe.

Generalsekretæren i Caritas Libanon, Joseph Farah, sier: "Helsesituasjone begynner å bli kritisk og forverres raskt. Det begynner å bli mangel på medisiner. Vi er spesielt bekymret for kronisk syke.Dessuten er den hygieniske situasjon svært bekymringsfull."

Caritas hjelper også gjestearbeidere og flyktninger i Libanon. Det er særlig mange av dem i Beiruts sørlig forsteder hvor den kraftiske bombingen har vært. I flyktningesentrene er libanesisk borgere prioritert, og gjestearbeidere og flyktninger mangler ressurser til å finne tilflukt andre steder. Gjestearbeiderne får ofte daglønn, og dersom deres arbeidsgiver har dratt, har de ingen inntekt. Caritas har åpnet sentre for utlendinger og forsøker å øke kapasiteten etterhvert som behovet øker.

Generalsekretær Kari-Mette Eidem i Caritas Norge sa i en appell den 31. juli: "Det er en forferdelig humanitær katastrofe under utvikling i Libanon. Caritas Norge er klar til å reagere på de menneskelige behovene i landet gjennom vår lokale kirkepartner. All støtte fra menigheter og enkeltpersoner i Norge vil være viktig hjelp til folk som er rammet av konflikten."

Du kan støtte ofrene i Libanon ved å gi bidrag gjennom Caritas Norge online eller sende ditt bidrag til Caritas' gavekonto 8200.01.93433.

CNS / KI-Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) / Caritas Norge (14. august 2006)

av Webmaster publisert 14.08.2006, sist endret 14.08.2006 - 14:01