Pavelig utsending til Libanon, kardinal Etchegaray, avsluttet besøk

 Se også:

Fra Harissa og Baabda ba kardinal Roger Etchegaray om enhet og solidaritet blant kristne og muslimer. Han feiret messe i Vår Frue av Libanons helligdom, hvor Johannes Paul IIs opprop ble gjentatt: Å Libanon, du skal ikke dø.

Kardinal Roger Etchegarays visitt til Libanon endte den 16. august med en pressekonferanse ved hoverkvarteret for Vatikanets nuntiatur i Harissa. President emeritus for Det Pavelige Råd for Rettferdighet og Fred dro til Beirut 14. august som Benedikt XVIs personlige utsending og forlot landet 16. august. I sitt møte med journalister vektla han «pavens sterke nærhet til det libanesiske folks lidelser» og oppfordret til enhet blant kristne og muslimer i Libanon, en forutsetning for å berge landets selvstendighet. Han understreket også behovet for å respektere våpenhvilen og sette en stopper for alle voldshandlinger, noe som vil gjøre libanesere mer «støttende og forente».

Kardinal Etchegaray deltok også i et ekstraordinært møte med Maronitt-biskopene og generalvikarene i Bkerke, under ledelsen av patriark Nasrallah Sfeir, for å studere de fremgangsmåter og midler som er nødvendige for å styre landet ut av krisen som har grepet det.

Besøkets mest meningsfylte øyeblikk fant sted den 15. august, da kardinalen ledet en høytidelig messe i Vår Frue av Libanon-basilikaen i Harissa, hvor alle landets patriarker og biskoper, samt mer enn 6000 troende deltok.

I sin preken gjentok han «pavens fordømmelse av all volden som har forårsaket mange dødsfall, spesielt blant sivile», og han understreket nødvendigheten av å respektere alle landets ledere, til tross for kritikk, grunnet deres arbeid i fredens favør. Den rette veien til fred, sa kardinal Etchegaray, «er åndelig heller enn politisk», og ingen fred «kan vare, selv om det måtte finnes avtaler, uten den fred som kommer fra hjertet».

Den franske kardinalen - som i følge Vatikanets statssekretariat var på en «strengt religiøs» misjon - uttrykte på nytt tillit til Libanons fremtid, understreket det svært nødvendige behovet for toleranse blant landets religioner og ba alle og enhver «vite hvordan å tilgi».

«21 år etter min første fredsmisjon i Libanon, på initiativ fra den kjære avdøde pave Johannes Paul II, ønsker jeg å rope høyt: Å Libanon, du skal ikke dø,» tilføyde kardinal Etchegaray.

Gjennom sitt korte besøk hadde også pavens utsending flere møter med president Emile Lahoud, statsminister Fouad Sinora og parlamentstalsmann Nabih Berri. Kardinalen besøkte stormuftien av Libanon, sjeik Mouhammad Rachid Kobbani, og nestformann for det sjiamuslimske Høye Råd, sjeik Abd El Amir Kabalan.

Fra presidentpalasset i Baabda la kardinalen frem nok en appell til alle libanesere «i pavens navn», ved at han oppfordret befolkningen til «å forbli forent». Han sa: «På grunnlag av denne enhet vil det libanesiske folk utføre en stor tjeneste for hele verden.»

AsiaNews, 16. august 2006 (18. august 2006)

av Webmaster publisert 18.08.2006, sist endret 18.08.2006 - 11:11