Historikere mener Vatikan-arkivene vil motbevise at Kirken ikke gjorde nok i kampen mot nazismen

 Se også:

Dokumentene fra Vatikanets "hemmelige arkiver", som nå er gjort tilgjengelig for forskere, kan føre til at historien må omskrives. Dokumentene vil en gang for alle avvise påstandene om at Kirken ikke gjorde nok i kampen mot nazismen og fascismen, sier en jesuitt-historiker.

Jesuittpater Giovanni Sale, historiker i jesuittbladet La Civilta Cattolica, sier at dokumenter som omhandler peridoen 1922-1939, pave Pius XIs pontifikat, kan komme til å få stor påvirkning på skrivingen av den politiske og religiøse historien. Det som kommer frem er et enda klarere bilde av at Kirken var "urokkelig i kampen mot totalitarisme, mot fascisme, mot nazisme, men også mot kommunisme," sa han i et intervju med Vatikanradioen den 18. september.

Etter flere års forberedelser, ble Vatikan-arkivene med dokumentene som omhandler pave Pius XIs pontifikat åpnet for forskere den 18. september. I følge nyhetsbyrået Catholic News Service har mellom 55 og 60 forskere fra hele verden hver dag gått gjennom dokumentene, siden arkivene ble åpnet for en drøy uke siden.

Catholic News Service (25. september 2006)

av Webmaster publisert 25.09.2006, sist endret 25.09.2006 - 11:45