Knust rute og anonym hatmelding mot katolsk menighet

Klikk på bildene for stor versjon
Steinen kom inn i kirkerommet like ved lesepulten Glasskår på gulv og stoler
Hullet i ruten sett utenfra Polske arbeidere deltar i oppryddingen etter hendelsen

Natt til fredag 22. september ble en brostein kastet inn gjennom en av vindusrutene i Den Hellige Ånds kirke i Mosjøen. Den store steinen havnet inne i selve kirkerommet nær lesepulten og etterlot et stort hull i ruten, samt en mengde glasskår på gulvet og på de første stolradene. Før messen søndag kveld fant man en anonym lapp i postkassen med den korte men uhyggelige meldingen "drep paven/kristne!!!". Lappen var maskinskrevet og hadde understrekninger med rødt blekk. Den kan ha havnet i postkassen i samme tidsrom som steinkastingen. Man vet fortsatt ikke noe om hvem som står bak disse handlingene.

Sognepresten i Mosjøen, p. Gunther Jäger, var på prestemøte i Lofoten da dette skjedde, og fikk først kjennskap til ruteknusingen lørdag. Han hadde da fått en melding på sin mobilsvar fra en som hadde observert hullet i vindusruten. Etter at papirlappen ble funnet i postkassen på søndag ble begge forholdene anmeldt til politiet. Sognepresten informerte også biskop Gerhard Goebel om det som hadde skjedd.

P. Gunther forteller at politiet kom til stedet i 19.30-tiden fredag. Imidlertid har ikke anmeldelsen så langt ført til videre etterforskning, ifølge p. Gunther. Han har gjentatte ganger vært i kontakt med politiet men fått til svar at de ikke har ressurser til å prioritere denne saken for øyeblikket.

Sognepresten mener det er overveiende sannsynlig at de to hendelsene henger sammen. Han finner kombinasjonen av steinkasting og hatmelding både skremmende og sjokkerende, reaksjoner han deler med mange i menigheten. Han sier at polske arbeidere har kommentert at noe slikt har de ikke engang opplevd under kommunistregimet i Polen.

KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (25. september 2006)

av Webmaster publisert 25.09.2006, sist endret 25.09.2006 - 17:11