Biskop kaller flyktningekrisen "nok en tsunami"

 Se også:

Biskop Joseph Swampillai av Batticaloa, Sri Lanka, kaller den store strømmen av tamiler som flykter fra sine hjem på grunn av krigen mellom "De tamilske tigrene" og regjeringsstyrkene for "nok en tsunami".

-På samme måte som ved tsunamien for to år siden, har folk nå flyktet fra sine hjem og bor i flyktningeleire, fortalte biskop Swampillai til nyhetsbyrået Catholic News Service den 18. desember.

- Vi er lettet over at mange mennesker ikke lenger befinner seg i dødsfare i de krigsherjede områdene, sa han.

Biskopen fortalte videre at Kirken hjelper til med driften av tre nye flyktningeleire i den østlige provinsen; myndighetene åpnet leirene etter at tusenvis av sivile rømte fra de rebellkontrollerte til de regjeringskontrollerte områdene den 16. og 17. desember. Det er kun noen få hundre katolikker blant de mange tusen flyktningene i disse leirene, fortalte biskopen.

- For oss kommer dette til å bli nok en trist jul, la han til.

- Hvordan skal vi kunne feire jul når det er så mye... lidelse og problemer rundt oss? spurte biskopen.

I løpet av de siste ca. tyve årene har rundt 65 000 mennesker mistet livet i borgerkrigen mellom den singalesisk-dominerte regjeringen i Colombo og Tamil-tigrene nord i landet.

Det var både singalesere og tamiler på Sri Lanka før kolonitiden. Da landet ble selvstendig i 1948, oppsto det spenninger mellom dem, noe som førte til krav om en selvstendig tamilsk stat. Den økende diskriminering av tamilene ble møtt med politisk vold først i 1975. Tamil-tigrene er en av flere grupper som vokste frem gjennom denne voldsomme kampen.

Catholic News Service (20. desember 2006)

av Webmaster publisert 20.12.2006, sist endret 20.12.2006 - 13:01