Vatikanet fordømmer "skammelige angrep" og uansvarlig retorikk

 Se også:

Vatikanet har reagert meget sterkt på kritikk fra en italiensk humorist under en 1. mai-konsert i Roma, og hevder at en slik type anti-katolsk retorikk kan oppmuntre til vold mot Kirken. Vatikan-avisen L'Osservatore Romano fordømte det "skammelige angrepet" på Kirken, som fant sted i en situasjon med "et lett påvirkbart publikum" og en opphisset stemning. Redaktøren refererte tydelig til uttalelsene fra Andrea Rivera, som opptrådte på 1. mai-konserten utenfor Laterankirken.

P. Federico Lombardi, direktør for Vatikanets pressekontor, fulgte opp med en uttalelse hvor han hevdet at de "respektløse kommentarene rettet direkte mot paven og Kirken under 1. mai-konserten, var en tydelig uansvarlig handling."

L'Osservatore Romano brukte meget sterke ord om hendelsen og hevdet på lederplass: "Det er en terrorhandling å oppildne til blindt og irrasjonelt raseri mot noen som alltid taler i kjærlighetens navn." Rivera oppildnet menneskemengden med en mengde kommentarer rettet direkte mot Kirken, slik som: "Paven tror ikke på evolusjonen, og Kirken har aldri utviklet seg."

Kirkeledere har den siste tiden vært særlig sensitive til retoriske angrep, grunnet de trusler som er rettet mot erkebiskop Angelo Bagnasco, president for Den italienske bispekonferanse, og vandaliseringen av flere kirker, særlig i Genova. Venstreradikale politikere har hevdet at Kirken er det største hinder for deres bestrebelser på å oppnå parlamentarisk flertall for et lovforslag om juridisk anerkjennelse av homofilt partnerskap. Kirkeledere frykter at den kraftige anti-katolske retorikken som ble benyttet under 1. mai-konserten kan oppildne til ytterligere voldshandlinger.

P. Lombari bemerket at både den italienske presidenten Giorgio Napolitano og kardinal Tarcisio Bertone, Vatikanets statssekretær, har oppfordret til en nedtrappet og mildere politisk retorikk. Vatikanets pressetalsmann gjentok dette budskapet og uttalte at "det vil være til alles fordel å forsøke og dempe spenningene og å gjenopprette betingelser for en fredfull dialog i vårt samfunn."

De politiske partiene De Radikale, De Grønne og Kommunistisk Gjenreisning forsvarer imidlertid Riveras kommentarer.

CWN - Catholic World News (4. mai 2007)

av Webmaster publisert 04.05.2007, sist endret 04.05.2007 - 16:06