Suspendert biskop utelukket fra presidentvalget i Paraguay?

 Se også:

En katolsk biskop i Paraguay ble suspendert i februar etter å ha nektet å etterkomme et direktiv fra Vatikanet om å stanse sin valgkamp som presidentkandidat for nasjonen.

Paraguays sittende president, Nicanor Duarte, sa til et fjernsynspublikum at kandidaturet til den suspenderte biskop, Fernando Lugos, er grunnlovsstridig. Landets grunnlov tillater ikke klerikale å stille til valg på politiske stillinger.

Lugo sa i desember at han ville "trekke seg" fra prestestanden for å kunne kjempe om presidentskapet. Men kirkelige talsmenn innvender at ordinasjonen er permanent, og selv om en prest kan tre tilbake fra aktiv tjeneste opphører han ikke å være prest.

President Duarte er enig i dette, og med sin offentlige uttalelse om at Lugo ikke er kvalifisert etter grunnloven, signaliserte han at hans styrende parti "Colorado" sannsynligvis vil ta rettslige skritt for å holde Lugo utenfor ved valget.

Meningsmålinger har antydet at Lugo med sannsynlighet ville vinne valget i landet, som er planlagt i mai 2008. Landets grunnlov tillater ikke Duarte å stille til gjenvalg.

Lugo ble utnevnt til biskop av San Pedro i Paraguay i 1994. Han gikk av i januar 2005, angivelig av helsemessige årsaker. Men hans politiske liv taler imot at det kan dreie seg om alvorlige medisinske problemer.

CWN - Catholic World News (10. mai 2007)

av Webmaster publisert 10.05.2007, sist endret 10.05.2007 - 17:10